Menu Zavřít

Trump chce vypovídat. Comeyho slova považuje za své očištění

8. 6. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump považuje ve středu zveřejněné prohlášení někdejšího ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho za zadostiučinění, neboť potvrzuje Trumpova dřívější slova o tom, že v kauze možného ruského ovlivňování voleb v USA není sám vyšetřován. V noci na dnešek to oznámil Trumpův právní zástupce Marc Kasowitz.

Někdejší ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey ve čtvrtek při výpovědi před Senátem neříkal ve všech věcech pravdu, prohlásil dnes americký prezident Donald Trump. Již dříve přítom Comeyho svědectví označil za své naprosté očištění, neboť Comey uvedl, že nynější šéf Bílého domu během jeho působení v čele FBI nebyl vyšetřován v souvislosti s možnými ruskými zásahy do voleb v USA. Komentátoři a analytici si ale tak jistí nejsou, neboť Comeyho svědectví vyvolalo nové pochybnosti o Trumpově přístupu k FBI. Šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová nyní nepochybuje, že Trump zneužil své pravomoci.

„Navzdory tolika falešným prohlášením a lžím, naprosté a úplné očištění,“ napsal prezident na twitteru. Narážel tím pravděpodobně na Comeyho prohlášení, které potvrdilo informaci předanou již dříve Trumpovi, že v kauze ruského vměšování prezident nebyl vyšetřován. Trump v minulosti několikrát tvrdil, že mu Comey opakovaně říkal, že není vyšetřován, někdejší šéf FBI to ale až do čtvrtka veřejně nikdy nepotvrdil.


Přečtěte si také o dalším problému amerického prezidentza:

Filmař Moore spustil TrumpiLeaks. Shromáždí vynesené informace na Trumpa

 Americký prezident Donald Trump


Později Trump prohlásil, že Comey pod přísahou neříkal jen pravdu a že on sám je připraven pod přísahou poskytnout svou verzi událostí. Také nevyloučil, že existují nahrávky jeho rozhovorů s Comeym, jak dříve naznačil, a poznamenal, že se možná jednou veřejnost dozví o jejich existenci či neexistenci.

Americká média v dnešních komentářích upozorňují na nové nesrovnalosti a pochyby, které Comeyho výpověď vyvolala. Odvolaný ředitel například naznačil, že za rozhodnutím ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse vzdát se účasti na vyšetřování ruského skandálu mohou být i jiné okolnosti, než bylo oznámeno. Sessionsovy důvody Comey zná, není prý ale oprávněn o nich veřejně hovořit.

Comey také naznačil, že po něm Trump chtěl zastavit vyšetřování nyní již bývalého poradce Bílého domu Michaela Flynna kvůli jeho kontroverzním ruským vazbám. Prezident údajně rovněž žádal, aby mu Comey jako šéf na vládě nezávislého FBI slíbil věrnost. Trump obě nařčení odmítá.

Pelosiová na základě Comeyho slov nepochybuje, že Trump zneužil svou moc, zda ale bránil průchodu spravedlnosti, to se podle ní musí teprve zjistit.

Pochybnosti se nyní vznášejí i nad Comeym, který senátorům sdělil, že přes přítele poskytl své poznámky z rozhovorů s Trumpem novinářům. Prezidentův právní zástupce Marc Kasowitz si proto podle CNN bude na chování někdejšího ředitele FBI stěžovat u senátního výboru pro justici a také u inspekce ministerstva spravedlnosti.

BRAND24

Comey tvrdí, že chtěl zveřejněním záznamu urychlit jmenování zvláštního vyšetřovatele, který by se ruským vměšováním zabýval, a že zveřejněný obsah rozhovoru nebyl tajný. Někteří právní experti ale nevylučují, že se Comey mohl dopustit trestného činu.

K tématu čtěte:

CNN odmítla vysílat Trumpovu reklamu. Čtěte více

Trump vybral šéfa FBI, má se jím stát právník Christopher Wray

Co může Trumpa udržet u moci i po roce 2020


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).