Menu Zavřít

Trump by se mohl brzy sejít s Rúháním. Mají řešit spor o íránský jaderný program

26. 8. 2019
Autor: čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron na závěr summitu hospodářsky vyspělých zemí (G7) prohlásil, že doufá ve schůzku mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho íránským protějškem Hasanem Rúháním, která by se mohla uskutečnit "v příštích týdnech". Cílem by bylo řešit spor o íránský jaderný program.

Rúhání prý Macronovi řekl, že je otevřen myšlence setkání s Trumpem. Sám Trump na společné tiskové konferenci s prezidentem Francie uvedl, že za správných podmínek by byl připraven se s Rúháním sejít.

„Pro nás jsou velmi důležité dvě věci: Írán nesmí nikdy mít jaderné zbraně a nesmí destabilizovat region,“ řekl Macron s tím, že na tom se shodl s Trumpem. O uspořádání schůzky mezi americkým a íránským prezidentem se jedná. „Doufám, že v příštích týdnech se na základě těchto rozhovorů podaří dosáhnout vrcholné schůzky mezi prezidentem Rúháním a prezidentem Trumpem,“ řekl francouzský prezident. Varoval nicméně, že „nic není hotovo“ a celá záležitost je „nanejvýš křehká“.

Vnímáte Írán jako hrozbu?

Agentura Reuters připomněla, že Trump a Rúhání by se měli zúčastnit Valného shromáždění OSN v New Yorku na konci září.

Trump uvedl, že není nakloněn poskytnout Íránu kompenzaci za americké hospodářské sankce, uvalené po odchodu USA z jaderné dohody, kterou Teherán v roce 2015 uzavřel se světovými mocnostmi. Nicméně na tiskové konferenci upozornil, že mnoho zemí je ochotno poskytnout Íránu půjčky, zabezpečené íránskou ropou.

V neděli na místo konání summitu G7 na jihu Francie na Macronovo pozvání přicestoval šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf. Trump uvedl, že o tomto pozvání předem věděl, ale že na schůzku s íránským ministrem bylo příliš brzy. Setkání s prezidentem Rúháním podmínil vhodným chováním Teheránu, který Američané silně podezírají z vývoje jaderných zbraní.

Washington chce po Evropě přísnost vůči Íránu. Americké firmy tam čile obchodují

Dále čtěte:

Washington dráždí Čínu. Vyzbrojí Tchaj-wan i další spojence v Asii

Reakce na spory s Íránem: USA vyšlou na Blízký východ dalších tisíc vojáků

Írán oficiálně přestal plnit části jaderné dohody. Limity na obohacení uranu zatím dodrží

Trump vyhrocuje spor s Íránem. Pohrozil mu zničením

BRAND24

Válka na dohled: komu slouží útoky na tankery v Ománském zálivu

Spojené státy zařadily ministra zahraničí Íránu na sankční seznam. Je tváří propagandy, tvrdí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).