Menu Zavřít

Třetí volby za rok. Netanjahu oslavuje vítězství, jeho blok ale většinu nemá

3. 3. 2020
Autor: ČTK/AP/Ariel Schalit

Skupina pravicových stran včetně Likudu premiéra Benjamina Netanjahua vyhrála pondělní parlamentní volby, nezískala ale zřejmě většinu v parlamentu. Vyplývá to z aktualizovaných odhadů volebních výsledků, které zveřejnila izraelská média. Pravicový blok kolem Netanjahua podle nich obsadí nanejvýš 59 ze 120 křesel v parlamentu. K sestavení fungující vlády je třeba většina 61 mandátů. Netanjahu v prvním povolebním vystoupení přesto hovořil o velkém vítězství a slíbil, že se pokusí sestavit vládu.

"Navzdory všemu jsme vyhráli," řekl 70letý Netanjahu a vítězství své stany Likud označil za "veliké" a za "nejdůležitější" ve svém životě. "Mluvil jsem s lídry všech pravicových uskupení. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom sestavili širokou národní vládu, která bude dobrá pro Izrael," dodal premiér. Podle něj je načase skončit s "nekonečnou předvolební kampaní". "Je čas na usmíření," dodal.

Pondělní izraelské volby byly již třetí za necelý rok. Ani po zářijovém, ani po dubnovém hlasování se lídrům stran nepodařilo sestavit vládu s podporou parlamentní většiny.


Trumpův mírový plán: nezávislá Palestina a Jeruzalém jako nedělitelné hlavní město Izraele

Donald Trump a Benjamin Netanjahu

Původní odhady zveřejněné po uzavření volebních místností připisovaly pravicovému bloku 60 křesel, aktuální odhady hovoří jen o 59. Netanjahuův Likud podle nich volby vyhrál a dosáhne na 36 až 37 mandátů. Jeho spojenci, ultraortodoxní strany Šas a Jednotný judaismus tóry by podle nových odhadů měly získat devět a sedm křesel v parlamentu, aliance Pravice šest.

Hlavní rival pravicového bloku, strana Modrá a bílá Bennyho Gance, by měla podle aktualizovaných odhadů obsadit 32 až 34 křesel. Koalice levicově orientovaných stran Gešer-Merec a Strana práce, které by připadaly v úvahu jako partneři Modré a bílé, mají podle odhadů sedm křesel. Koalice arabských stran podle odhadu získá 14 až 15 křesel.

Ganc v prvním povolebním vystoupení v Tel Avivu vyjádřil zklamání, vyzval ale, aby lidé vyčkali na konečné výsledky. "Nevzdáme se svých zásad a své cesty," řekl s tím, že se nebojí nastoupit "dlouhou cestu". Uplynulou volební kampaň šedesátiletý Ganc označil za "nejšpinavější v dějinách Izraele". Výsledek pondělních voleb by podle něj mohl být v důsledku stejný jako v dubnu, kdy se Netanjahuovi nepodařilo sestavit vládu.

Oficiální výsledek voleb se očekává až za několik dní. Jaké bude zhruba rozložení sil v parlamentu, by ale mohlo být známo už dnes. Podle volební komise činila účast v pondělních volbách 71 procent. List Haarec uvedl, že je to nejvíce od roku 2015.

BRAND24

Prezident Reuven Rivlin po konzultaci s předsedy politických stran pověří některého z nich sestavením vlády a ten bude mít na výběr ministrů šest týdnů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).