Menu Zavřít

Tony Blair přemýšlí o návratu. „Středová politika zvítězí,“ hlásí

7. 10. 2016
Autor: ČTK

Bývalý britský labouristický premiér Tony Blair uvažuje o návratu do politiky. Uvedl to v rozhovoru poskytnutém časopisu Esquire. Stav současné britské politiky mu prý dělá starosti, a přemýšlí proto, zda by se pro něj v budoucnu nenašla nějaká "role". Blair byl předsedou vlády v letech 1997 až 2007.

Voliči si podle Blaira v současnosti mohou vybrat jen mezi konzervativní vládou, která usiluje o „tvrdý brexit“, a „krajně levicovou“ Labouristickou stranou, jejíž politika zemi vrací do 60. let. „Ve Spojeném království nyní máme stát jedné strany,“ uvedl expremiér. Středová politika, jakou on reprezentoval, podle Blaira není ale zcela poražená a nakonec zvítězí.

Blairova mluvčí následně jeho vyjádření upřesnila. Bývalý předseda vlády podle ní nechce znovu na výsluní britské politiky. Chce se jen „účastnit debaty, protože skutečný střed je nyní neobsazený“.

BRAND24

Blair se podílel v 90. letech na reformě Labouristické strany, kterou posunul více do středu. Následně se mu v roce 1997 podařilo vyhrát volby a sestavit první labouristickou vládu po 18 letech. Volby pak vyhrál ještě dvakrát. Kritiku si vysloužil především za účast Británie po boku USA ve válce v Iráku.

Po odchodu z čela britské vlády Blair do loňského roku působil jako zmocněnec takzvaného blízkovýchodního kvartetu. V současnosti je předsedou Evropské rady pro toleranci a smíření (ECTR), která bojuje proti xenofobii, antisemitismu a rasové diskriminaci. V září oznámil, že se vzdá své lukrativní poradenské činnosti a bude se nadále věnovat hlavně charitě. Blair pracoval v roli poradce pro nadnárodní banky i cizí vlády, například pro vládu Kazachstánu.


Čtěte dále:

Blair končí s podnikáním, chce se věnovat neziskové činnosti

Tvrdý verdikt nad Blairovou invazí do Iráku, píší britská média

Londýn zahájí formální jednání o brexitu do konce března

Theresa Mayová

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).