Menu Zavřít

Tahanice o odpad: nový zákon má poslední šanci

10. 1. 2017
Autor: archiv MF

Téměř úplný zákaz skládkování, přesměrování komunálních odpadů k materiálovému a energetickému využití, ale také mírný nárůst plateb za odvoz odpadu pro domácnosti a živnostníky. To jsou hlavní změny, které přináší nový odpadový zákon. O jeho osudu se rozhodne ve čtvrtek 12. ledna.

Právě ve čtvrtek má návrhy zákonů o odpadech a o výrobcích s ukončenou životností posoudit Legislativní rada vlády. V loňském roce přitom vládní právníci dvakrát vrátili tyto zákony předkladateli – ministerstvu životního prostředí vedenému Richardem Brabcem - k přepracování. Pokud se tak stane potřetí, je prakticky jisté, že parlament nestihne do říjnových sněmovních voleb zákon schválit. Jedna z klíčových legislativních norem současné vlády by v tom případě spadla pod stůl.

Hlavním autorem nového zákona je ředitel odboru odpadů na MŽP Jaromír Manhart, který stále věří ve včasné schválení. Podle jeho slov Česko změnu poměrů v odpadovém hospodářství nutně potřebuje. „Stále je u nás 178 skládek, které jsou zdrojem škodlivých emisí a ohrožují spodní vody. Na skládkách končí 47 procent komunálního odpadu a v posledních letech toto procento téměř neklesá,“ vysvětluje Manhart.


Přečtěte si stanovisko ekologů:

Ekologové: V Česku zbývá prostor pro spalovny odpadu

 Spalovna v Komořanech


Evropská unie přitom po členských zemích požaduje, aby v roce 2020 recyklovaly nebo jinak materiálově využily nejméně 50 procent komunálního odpadu. Česko se podle posledních známých čísel z roku 2015 dostalo na 36 procent. Pokud tento požadavek nesplníme, budeme muset zaplatit Bruselu pokutu dosahující zhruba 180 milionů korun ročně. Dosud platný zákon o odpadech z roku 2001 přitom k útlumu skládkování nikoho nemotivuje.

V loňském roce vyvolal návrh nového zákona bouřlivou reakci. Firmy sdružené v České asociaci odpadového hospodářství (ČAOH), zástupci Svazu měst a obcí i ekologové z Hnutí Duha se dokonce spojili v jakési tiché koalici proti záměrům Brabcova úřadu. Vadilo jim preferování spaloven odpadů, zvyšování poplatků za ukládání odpadu na skládky i původně navržený úplný zákaz skládkování od roku 2024.

Odpůrci si vymohli četné ústupky. Z návrhu loni v létě zmizel plošný zákaz skládkování. Aktualizovaný text hovoří pouze o zákazu ukládání materiálů, které lze spálit či materiálově využít. Města a vesnice, které zajistí požadované procento recyklace komunálního odpadu, se dočkají úlev z vyšších plateb za ukládání na skládky.

Nový zákon má naopak podporu energetických společností, které chtějí komunálním odpadem nahradit část spalovaného uhlí. ČEZ uvažuje o výstavbě velkokapacitního zařízení na spalování odpadů v areálu mělnické elektrárny, zájem o uvedené palivo mají také společnosti EPH, Sokolovská uhelná a Veolia Energie ČR.

Přečtěte si také:

CONTENT24

Otrávené dědictví v Rybitví. Pardubice spalovnu nechtějí

 Znečištěné jezero na Pardubicku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).