Menu Zavřít

Světoví vůdci litují zrušení summitu USA-KLDR. Putin chválí Kima

25. 5. 2018
Autor: čtk

Británie, Německo, Rusko, Francie, Japonsko, Jižní Korea a další země vyjádřily politování nad čtvrtečním rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušit summit se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který byl plánován na 12. června v Singapuru. Ruský prezident Vladimir Putin ocenil poslední kroky vůdce KLDR.

Jihokorejský prezident Mun Če-in, který tento týden jednal s Trumpem ve Washingtonu, vyjádřil velké překvapení nad krokem šéfa Bílého domu a zdůraznil, že jaderné odzbrojení Korejského poloostrova by nemělo být odkládáno. „Jsem velmi zmatený a velmi lituji toho, že se severokorejsko-americký summit 12. června neuskuteční podle plánu,“ řekl Mun, který se také nedávno sešel na historickém summitu se severokorejským diktátorem Kimem. Jihokorejský prezident rovněž zdůraznil, že Soul bude nadále usilovat o zlepšení vztahů mezi oběma Korejemi, což podle něj může přispět k lepším vztahům mezi Pchjongjangem a Washingtonem.

Ruský prezident Vladimir Putin poukázal na to, že Severní Korea splnila před plánovaným summitem své sliby. Trump za důvod zrušení schůzky označil nepřátelské výpady Severní Koreje proti USA z poslední doby. Putin ale řekl, že severokorejský vůdce „udělal vše, co předem slíbil, a dokonce vyhodil do povětří tunely a šachty“ v hlavním jaderném testovacím středisku KLDR. Likvidaci střediska ve čtvrtek přihlíželi zahraniční novináři.

Rusko přijalo zprávu o zrušení summitu s politováním, protože jsme plánovaný summit považovali za důležitý krok ve vyřešení situace na Korejském poloostrově a v zahájení procesu denuklearizace, řekl Putin po setkání se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem v Petrohradu. Macron vyjádřil naději, že zrušení schůzky je jen „drobný zádrhel“ v procesu jaderného odzbrojení Korejského poloostrova, který by měl dál pokračovat.

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové uvedla, že Británie je zrušením summitu zklamaná. „Potřebujeme dohodu, která umožní zcela ověřitelnou a nezvratnou denuklearizaci Korejského poloostrova, a budeme na ní s našimi partnery pracovat,“ řekla mluvčí Mayové.


Svědectví dezertéra: Pro raketového Kima pracuje armáda hackerů

Severokorejští hackeři, ilustrační foto


Japonský premiér Šinzó Abe rovněž „vyjádřil politování nad tím, že se jednání vůdců USA a KLDR neuskuteční“, zároveň ale řekl, že Trumpovo rozhodnutí respektuje a podporuje. „Budeme pokračovat ve spolupráci se Spojenými státy, Jižní Koreou a dalšími zeměmi, abychom dosáhli odstranění zbraní z Korejského poloostrova,“ dodal Abe.

Také německá vláda uvedla, že odvolání summitu Kima s Trumpem lituje. „Z německého pohledu je dialog na nejvyšší úrovni významným krokem ke snížení napětí na Korejském poloostrově,“ prohlásila mluvčí německé vlády.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres apeloval na všechny zúčastněné strany, aby pokračovaly v dialogu. S politováním přijala zprávu o odvolání summitu i hostitelská země Singapur. Doufá přitom, že snahy o nastolení trvalého míru a stability na Korejském poloostrově budou pokračovat.

BRAND24

Čínské ministerstvo zahraničí konstatovalo, že by Spojené státy a Severní Korea měly prokázat trpělivost a schopnost kompromisu. „Všechny strany, zvlášť ty, kterých se to přímo týká, musejí dát najevo ochotu ke kompromisu a prokázat dobrou vůli s cílem vyřešit otázku Korejského poloostrova,“ řekl mluvčí čínské diplomacie Lu Kchang na dnešní tiskové konferenci.

Dále čtěte:

Kim Čong-un: KLDR zastavuje jaderné a raketové testy

Ruští a čínští vojáci na území KLDR? Auvajs

Komentář: Jak Kim Čong-un všechny převezl


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).