Menu Zavřít

Summit s Kimem možná nakonec bude, připustil Trump. Dál o něj stojí i vůdce KLDR

27. 5. 2018
Autor: čtk

Přípravy na červnový summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una pokračují. A to navzdory rozruchu, který Trump vyvolal svým čtvrtečním oznámením, že schůzku ruší. Své stanovisko totiž zmírnil a připustil, že schůzka v Singapuru je stále reálná. Jeho postoj dovedl prezidenty obou korejských států k tomu, aby se v sobotu nečekaně setkali. Kim dal přitom najevo "pevnou vůli" se s Trumpem sejít.

Do KLDR dnes dorazila skupina amerických diplomatů a úředníků. V následujících dnech hodlají se zástupci severokorejské vlády projednávat podrobnosti summitu. Americkou delegaci podle listu The Washington Post vede bývalý velvyslanec USA v Jižní Koreji Sung Kim, který byl kvůli tomu povolán ze svého současného diplomatického postu na Filipínách. Američané se již setkali s náměstkyní severokorejského ministra zahraničí Čche Son-hui. Jednání by měla pokračovat i v pondělí a v úterý. Hlavním tématem má být severokorejský jaderný program.

„Ohledně summitu se Severní Koreou si vedeme velmi dobře,“ řekl v sobotu Trump v Bílém domě. „Postupuje to úspěšně, takže uvažujeme o 12. červnu v Singapuru. To se nezměnilo. Uvidíme tedy, co bude dál,“ řekl Trump.

Narychlo svolaná schůzka prezidentů Jižní Koreje a KLDR podle médií ukázala, jak moc jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi a severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi na americko-severokorejském summitu záleží. Mun po původním Trumpově výroku o odvolání dlouho připravovaného summitu neskrýval, že je nepříjemně překvapen. KLDR nicméně v posledních dnech sama opakovaně hrozila zrušením summitu, mimo jiné kvůli americko-jihokorejským manévrům či kvůli americkému tlaku na jaderné odzbrojení Severní Koreje.


Svědectví dezertéra: Pro raketového Kima pracuje armáda hackerů

Severokorejští hackeři, ilustrační foto


Vůdce KLDR se na sobotním setkání se svým jihokorejským protějškem znovu „zavázal k úplně denuklearizaci Korejského poloostrova“, řekl dnes Mun. Kim prý zároveň uvedl, že je ochoten spolupracovat a před plánovaným summitem ukončit konfrontaci.

„Kim má obavy, zda jeho země skutečně může důvěřovat Spojeným státům, že dodrží svůj slib a ukončí nepřátelské vztahy (se Severní Koreou) a poskytnou bezpečnostní záruky v případě denuklearizace poloostrova,“ uvedl jihokorejský prezident. Svého severokorejského kolegu ujistil, že Trump je v případě úplného jaderného odzbrojení „pevně odhodlán“ zahájit ekonomickou spolupráci s KLDR.

Lídři obou korejských států se podle severokorejských médií dohodli na spolupráci s cílem zlepšit vztahy mezi Pchjongjangem a Washingtonem a vytvořit mechanismy pro trvalý mír na Korejském poloostrově. V budoucnu se chtějí představitelé KLDR a Jižní Koreje setkávat pravidelně. Další mezikorejská schůzka by se měla konat 1. června.

BRAND24

Čínské ministerstvo zahraničí dnes vyjádřilo plnou důvěru v to, že se vrcholná schůzka nakonec uskuteční podle plánu a že bude úspěšná. „Vždy jsme byli přesvědčeni, že přímý kontakt a dialog mezi lídry Severní Koreje a Spojených států je klíčový pro vyřešení jaderné otázky na poloostrově,“ sdělilo ministerstvo.

Dále čtěte:

Kim Čong-un: KLDR zastavuje jaderné a raketové testy

Ruští a čínští vojáci na území KLDR? Auvajs

Komentář: Jak Kim Čong-un všechny převezl


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).