Menu Zavřít

Sudetští Němci chtějí pokračovat v cestě smíření s Čechy, ujišťuje Posselt

20. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Sudetští Němci chtějí pokračovat v dosavadní cestě usmíření s Čechy, ujistil dnes jejich šéf Bernd Posselt. Na sjezdu sudetských Němců v bavorském Augsburgu také jasně odmítl nacionalistické tendence, které se dnes znovu objevují. Nacionalismus je podle něj jedním z nejhorších výmyslů lidstva.

Posselt pochválil cestu ke smíření, kterou se oběma stranám v posledních letech podařilo ujít. „Nechceme tuto cestu opustit a apelujeme na ostatní, aby tuto cestu neopouštěli,“ zdůraznil.

Je možné, že tím apeloval i na některé německé politiky. Jeden z nich - státní tajemník německého ministerstva vnitra Stephan Mayer (CSU) - totiž v sobotu na sjezdu sudetských Němců prohlásil, že takzvané Benešovy dekrety nepatří do dnešní Evropy. Po několika letech, kdy se o dekretech, na jejichž základě byli sudetští Němci v Československu po druhé světové válce zbaveni občanství i majetku, na sudetoněmeckých sjezdech vůbec nehovořilo, tak téma znovu otevřel.

Posselt, podle něhož je případné zrušení Benešových dekretů na Češích, dnes ve svém projevu také jasně odmítl nacionalismus. „Kolektivní forma egoismu je nacionalismus a nacionalismus je jedna z největších blbostí, které lidstvo vymyslelo,“ prohlásil.

I když letos po dvou letech na sudetoněmeckém sjezdu nejsou zástupci české vlády, ocenil Posselt přítomnost jiných českých politiků a také českého velvyslance v Německu Tomáše Podivínského.


Pivo lepí Sudety: zapomenuté hřebeny a údolí Krušných hor oživuje pivní stezka

 Zum Wohl! Slavnostní přípitek před pivovarem a muzeem v Rechenbergu. Vpravo speciální půllitr, který mohou získat pivaři za návštěvu deseti pivovarů Krušnohorské pivní stezky


Vztahy Čechů a sudetských Němců se v posledních letech výrazně zlepšily. Přispěla k tomu i skutečnost, že Sudetoněmecké krajanské sdružení ze svých stanov vypustilo zmínku o usilování o vrácení majetku, který byl sudetským Němcům po druhé světové válce zkonfiskován. Z české strany byl důležitý mimo jiné mnichovský projev tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), který v roce 2013 vyjádřil lítost Česka za příkoří způsobená sudetským Němcům při odsunu po druhé světové válce.

BRAND24

Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty na tři miliony Němců. Česko-německá deklarace z roku 1997 v této souvislosti hovoří o vyhánění a nuceném vysídlení. Podle česko-německé komise historiků při něm přišlo o život 15 tisíc až 30 tisíc Němců. Během předešlé více než šestileté nacistické nadvlády zahynulo 320 tisíc až 350 tisíc obyvatel někdejšího Československa. Většinou to byli Židé, které chtěl nacistický režim vyhladit.

Přečtěte si také:

Poučení z voleb: spraví to láskyplná péče o Sudety?

Beneš for prezident. Volba z roku 1935 byla lekcí ze zákulisní politiky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).