Menu Zavřít

Studie: závislost české ekonomiky na Německu zesiluje

24. 8. 2016
Autor: ČTK

Význam Německa pro tuzemskou ekonomiku roste. Od roku 2010 se zvýšil export českých firem do sousední země o více než polovinu, import vzrostl o 60 procent. Zhruba čtyři tisíce německých investorů drží rovněž největší podíl (21,9 procenta) zahraničního kapitálu v ČR a Německo je s podílem 32 procent nejvýznamnější exportní destinací tuzemských podniků. Vyplývá to z analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků a Komerční banky.

Loni se export tuzemských firem do Německa zvýšil o 8,6 procenta na 1,26 bilionu korun. Německo je nejvýznamnějším obchodním partnerem z pohledu tvorby přidané hodnoty exportérů, dosahuje 19 procent z celkové přidané hodnoty tvořené českými vývozci.

Hlavní položkou tuzemského exportu do Německa jsou automobily a příslušenství pro automobilový průmysl, které se na celkovém vývozu podílí pětinou. Následují vývozy přístrojů na bázi výpočetní techniky a produkty nábytkářského průmyslu.

Poměrně složitě se odhaduje, kolik exportů mířících do Německa ve skutečnosti nekončí v sousední zemi, ale jsou považovány za reexport. „Analýza ukazuje, že pouze do Číny činí reexporty přes Německo 52 miliard korun, což je více, než je tuzemský přímý export do Číny (45 miliard korun),“ uvedl předseda představenstva asociace Karel Havlíček.

Rozhodujícím obchodním partnerem ČR ze spolkových zemí je Bavorsko, kam směřuje 29 procent z českého exportu do Německa. Dalšími klíčovými destinacemi jsou Bádensko-Virtembersko a Severní Porýní-Vestfálsko.

CONTENT24

„Celkově 21,9 procenta ze všech mezinárodních investic v ČR od roku 1993 činí z Německa největšího investora, přičemž je v ČR v současnosti odhadováno 3500 až 4000 podniků s německou účastí,“ dodal Havlíček. Hlavním zájmem německých investorů je automobilový segment, obchod, finanční služby a výroba elektrických přístrojů. V Německu je naopak přibližně 150 podniků s více než padesátiprocentní účastí českých firem, které mají alespoň tři pracovníky.

Ve čtvrtek přijede do Prahy německá kancléřka Angela Merkelová. Setká se mimo jiné s premiérem Bohuslavem Sobotou (ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem.

Čtěte dále:

Smutný fakt: Česko stále zůstává montovnou Evropy

Polsko už ve střední Evropě netáhne, miláčkem investorů je Česko

Česká ekonomika zpomalila růst na 2,5 procenta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).