Menu Zavřít

Stropnickému odchází klíčová úřednice, která měla zlepšit armádní nákupy

28. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Jitka Nalevajková měla být spasitelkou, která zachrání české armádní nákupy. Alespoň tak to plánoval Martin Stropnický, když ji v roce 2014 jmenoval ředitelkou Národního úřadu pro vyzbrojování. Nyní Nalevajková končí.

Informaci týdeníku Euro potvrdil i Petr Medek, mluvčí ministerstva obrany. „Jitka Nalevajková odchází na vlastní žádost, v souladu se zákonem o státní službě požádala o ukončení služebního poměru. Další pracovní kariéra je její osobní záležitostí,“ řekl Medek Euru.

Sama Nalevajková nechtěla důvody příliš rozvádět. „Obraťte se na tiskové oddělení,“ řekla do telefonu. Na ministerstvu obrany skončí k 30. dubnu 2017. Jak zjistilo Euro, odchází do komerční firmy, kde se bude také starat o zakázky.

Jitka Nalevajková končí v odboru vyzbrojování vzdušných sil. Jitka Nalevajková se účastnila podpisu servisní smlouvy pro letouny CASA za 667 milionů korun. Úplně vlevo stojí Pedro Calvo-Sotelo, španělský velvyslanec v Česku. (Zdroj: MOČR)

Načasování jejího odchodu není zrovna nejlepší. Tedy alespoň pro Martina Stropnického (ANO). Nalevajková se velmi citelně angažovala ve výběru nových mobilních radarů MADR, které si chce Praha pořídit mezivládní dohodou od Izraele. Jenže jednání o kontraktu za 5 miliard korun stále probíhají. A souběžně s tím se vyjednává i o nákupu tuctu víceúčelových vrtulníků za více než 12 miliard, kde by chtěla uspět americká firma Bell Helicopter.

Odchod Jitky Nalevajkové před podpisem smlouvy na radary MADR – mimochodem jediném velkém vyzbrojovacím nákupu Martina Stropnického – může svědčit o tom, že nákup nebyl kdovíjak kvalitně připraven. Euro už dříve upozornilo na podivnou argumentaci ministerstva obrany, s níž upřednostnilo izraelskou technologii před konkurencí.

Jitka Nalevajková, absolventka Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, patří na ministerstvu obrany mezi největší odborníky na veřejné zakázky. Věnovala se jim hned během svého prvního působení v resortu v letech 2001 a 2002. Na obranu se vrátila v roce 2005, v dubnu 2014 pak uspěla v tendru a stala se ředitelkou Národního úřadu pro vyzbrojování. Když jej Stropnický k 31. prosinci 2014 zrušil, Jitka Nalevajková dostala na starosti veškeré zbrojení vzdušných sil.

CONTENT24

O české armádě dále čtěte:

Česko se chce napřesrok zapojit do posílení NATO na východě

Sdílejme vojenská letadla, navrhuje Česku Německo

Novela obranné strategie: nové jednotky a armáda větší o pět tisíc vojáků

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).