Stravenky neplní účel. Polovina restaurací je chce zrušit

10. srpna 2016, 16:13 - čtk
10. srpna 2016, 16:13

Polovina restaurací, které v současnosti přijímají takzvané stravenky, by byla pro jejich plošné zrušení a nahrazení jinou formou zaměstnaneckého benefitu. Jednasedmdesát procent restaurací se pak neobává výraznější ztráty tržeb, pokud by stravenky byly nahrazeny jinou formou daňově zvýhodněného příspěvku pro stravování zaměstnanců. Vyplývá to z ankety, kterou mezi svými členy uskutečnila Asociace hotelů a restaurací (AHR).

„Stravenky postupně ztrácejí na svém původním významu a jsou zneužívány pro jiné účely, než za jakými jsou vydávány,“ uvedl prezident AHR Václav Stárek. Původně měly být stravenky formou podpory stravování zaměstnanců, primárně v provozech veřejného stravování. Skutečnost je však taková, že stravenky jsou běžně a ve velkém akceptovány maloobchodními prodejnami, nakupují se za ně potraviny pro domácnost, ale lze za ně pořídit i jiné zboží, někdy včetně alkoholu a cigaret, uvedla AHR.

Zhruba 60 procent restaurací by pak bylo pro zpřísnění podmínek využití stravenek, tedy zúžení jejich platnosti jen na odběr jídla v rámci veřejného stravování. Snahu o omezení údajného zneužívání stravenek podpořila i Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS), která sdružuje vydavatele jídelních kuponů.


Přečtěte si, jak se jí hned za hranicemi:

Gastroprůvodce pohraničím: Spanilé jízdy na jih, západ i sever


Podle ní výsledky ankety mezi restauratéry neodpovídají předchozím studiím. Poukázala přitom na průzkum, který pro ni v roce 2014 uskutečnila PPM Factum. Podle něho by 53 procent uživatelů stravenek zcela přestalo chodit na obědy nebo by je omezilo v případě zrušení podpory zaměstnaneckého stravování. Ze stejného průzkumu také vyplynulo, že až 31 procent tržeb v době oběda tvoří v restauracích právě stravenky.

Kromě zneužívání stravenek restauratérům vadí vysoké provize, které si strhávají jejich vydavatelé. Provize se pohybuje na úrovni až šesti procent a to za celou trženou částku, tedy včetně DPH. Následně je při jejich výplatě účtován restauracím administrativní (manipulační) poplatek a navíc podnikatel opět odvádí DPH z proplacené částky. Konečný náklad na stravenky tedy může podle AHR u restaurací činit až deset procent z celkové hodnoty stravenky.

AHR ČR je největší profesní asociace v hotelnictví a restauratérství a sdružuje zhruba 1100 restaurací včetně hotelových. Průzkumu týkajícího se využívání stravenek se zúčastnilo 200 jejích členů.

Dále čtěte:

Nezaměstnanost začala poprvé od února růst

Senioři táhnou Česko. Pracujících nad 60 let výrazně přibývá


Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Babišov: 10 důvodů, proč ANO vyhrálo volby
Investujeme do podílových fondů
Jak získat hypotéku, nebo půjčku, kterou vám banka odmítá schválit
Kdo vlastní naše pojišťovny?
5 věcí, které si pamatujte o dokumentárním akreditivu
Auta
Šéf VW Matthias Müller se obul do Tesly: „Vyhazují stovky…
Video: Podívejte se, jak Tatra zdolala jednu z nejvyšších uměle vytvořených překážek světa
Navrhují automobilky auta na míru bariérovým testům? Nový test IIHS ukázal, že spíše ne
Porsche 911 Carrera T má kratší manuální převodovku a nižší hmotnost
Volkswagen California Ocean 2.0 TDI 150 kW a malý výlet za velkým větrem
Technologie
Vodafone reaguje na konkurenci. Za 599 Kč nabídne neomezený LTE internet na doma
Compact od Sharpu dostojí svému názvu. Navíc má nejrychlejší displej
Zotac uvádí krátkou GeForce GTX 1080 Ti s vodním chlazením, pro kompaktní highendová PC
OLED, QLED a Smart TV. Jaké jsou nejlepší televizory roku 2017?
Jak (ne)funguje propojení počítače s mobilem ve Windows 10 Fall Creators Update?
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít