Menu Zavřít

Štech: Kvůli zamítnutí kariérního řádu učitelé přijdou o 1,8 miliardy. Odbory nesouhlasí

13. 7. 2017
Autor: čtk

Kvůli zamítnutí učitelského kariérního řádu ve Sněmovně učitelé v příštím roce přijdou o 1,8 miliardy korun, které se měly využít na jejich platy. Na twitteru to uvedl ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD). Školské odbory s případným vyškrtnutím částky z navrhovaného rozpočtu nesouhlasí. Jejich předák František Dobšík řekl, že odboráři budou usilovat o to, aby školství a kantoři o zamýšlenou sumu nepřišli.

Sněmovna novelu o pedagogických pracovnících s kariérním řádem, kterou jí Senát vrátil, ve středu neschválila. Nepodpořili ji ani všichni vládní poslanci. Nová pravidla, která zahrnovala například přidávání začínajícím učitelům či vyšší odměny za třídnictví, měla řadu odpůrců. Petici proti přijetí podepsalo přes 20 tisíc učitelů.

„Poslanci odmítli kariérní řád. Učitelé tak přišli o 1,8 miliardy, které měly jít na jejich platy,“ uvedl na twitteru ministr školství.

Odboráři nesouhlasí s tím, že by k učitelům zamýšlená suma neměla putovat. „Rozhodně chceme vyvolat jednání s ministerstvem financí o tom, jak částku v rozpočtu zachovat a promítnout ji do platů,“ řekl Dobšík. S ministrem školství už o možnostech zachování sumy předběžně mluvil.

Podle předáka se nejedná ale jen o 1,8 miliardy, která měla připadnout na odměňování podle kariérního řádu. Nejasný je i růst platů. Podle variant, které propočítávalo ministerstvo práce, by si učitelé mohli přilepšit od listopadu - o osm, deset či 11 procent.


Kariérní řád se nelíbil ani učitelům. Čtěte více

 Ilustrační foto

BRAND24


Mluvčí společnosti EDUin Bohumil Kartous už dřív uvedl, že navrhovaná podoba kariérního řádu změnu k lepšímu příliš neslibovala. Podle Kartouse profesní růst a odměňování učitelů na nepřijaté legislativě nezávisí a ke skokovému přidání učitelům není nutné řád zavádět.

Dále čtěte:

Vláda uvolnila na odměny učitelů 404 milionů. Rozdělí si je od nového školního roku

Pedagogická komora: platy učitelů jsou podprůměrné. Nižší, než se říká veřejnosti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).