Menu Zavřít

Státní zástupkyni Máchovou, známou z kauzy Opencard, zadržela policie

5. 10. 2016
Autor: ČTK

Policie dnes zadržela a obvinila žalobkyni Dagmar Máchovou z pražského městského státního zastupitelství ze zneužití pravomoci. Kauza se týká vynášení informací z trestních řízení, policisté zároveň rozšířili obvinění dvěma již stíhaným lidem. Zadržení Máchové potvrdila mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. O obvinění následně informovala dozorová státní zástupkyně Lenka Bradáčová, Máchovou konkrétně nejmenovala.

„Policisté Národní protidrogové centrály dnešního dne zahájili trestní stíhání proti třem osobám, řekla Bradáčová. U dvou jde o rozšíření původního obvinění, jedna - státní zástupce - byla obviněna nově. „Zadržena byla kvůli obavě, že by mohla ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky,“ vysvětlila žalobkyně.

Na dotaz, zda bude kvůli této obavě navrhovat vzetí do vazby, Bradáčová uvedla, že policejním výslechem mohou důvody pro vazbu odpadnout. Dodala, že všichni tři dnešní obvinění jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, z toho jeden ve formě návodu. Jeden z trojice si navíc vyslechl obvinění z přijetí úplatku, druhý z podplacení.

Přímou souvislost s takzvanou kauzou Beretta, v níž jde o vynášení policejních informací za úplatu, Bradáčová nepotvrdila. Uvedla pouze, že aktuální obvinění je pokračováním šetření, v němž dva z obviněných už figurovali.

V případu Beretta doposud figuroval protikorupční policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík. Podle kriminalistů Holub se Šímou neoprávněně předávali informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

BRAND24

Máchové byly v květnu v souvislosti s prošetřováním kauzy Beretta odebrány všechny trestní případy a městské státní zastupitelství ji přeřadilo na netrestní úsek.

Pod protidrogovou centrálu kauza přešla na základě rozhodnutí Bradáčové po reorganizaci policie. Předtím se jí totiž zabýval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který se sloučil s protikorupční policií. Bradáčová tak chtěla zabránit tomu, aby nová policejní centrála „nevyšetřovala samu sebe“. Máchová je známá i z kauzy opencard, kvůli níž ji prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.


Čtěte dále:

Kauza opencard: Svoboda a Hudeček dostali podmíněné tresty

Bývalý radní k Opencard: Připadal jsem si, jako kdyby o nás rozhodoval schizofrenik

Neplatné Opencard budou lidé vracet. Podle podmínek jsou majetkem města

Opencard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).