Menu Zavřít

Státní rozpočet se v červnu dostal do schodku téměř šesti miliard

2. 7. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Státní rozpočet koncem letošního června vykázal schodek 5,9 miliardy korun, což je proti stejnému období loňského roku výsledek horší o 10,5 miliardy korun. Loni v červnu rozpočet vykázal přebytek 4,6 miliardy korun, zatímco ke konci letošního května skončilo hospodaření státu schodkem 23,1 miliardy korun. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun.

Na meziročně horší výsledek hospodaření státního rozpočtu mají již od dubna podle ministerstva financí významný vliv dva faktory. Prvním z nich je částka 5,8 miliardy korun, která byla v dubnu 2017 převedena z tzv. privatizačního účtu do příjmů rozpočtu na krytí deficitu systému důchodového pojištění. Hospodaření státního rozpočtu zůstává také výrazně ovlivněno dubnovým transferem 4,3 miliard korun na doplnění pojistných fondů EGAP.

Po očištění o peníze z EU by hospodaření skončilo schodkem 28,8 miliardy Kč. „Vezmeme-li přitom v úvahu, že státu rostlo daňové inkaso oproti minulému roku o 8,5 procenta, a ministryně (financí Alena) Schillerová tak měla k dispozici větší objem peněz než kdokoliv z jejích předchůdců, je takový výsledek ostudný,“ uvedl poslanec ODS Jan Skopeček.

Výše celkových příjmů byla pozitivně ovlivněna zejména daňovými příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení, které dosud vzrostly meziročně o 37,7 miliardy korun na 599,4 miliardy korun. Celkové výdaje dosáhly 694 miliardy korun a byly o 64,1 miliardy korun nad úrovní stejného období minulého roku.

„Téměř vyrovnaný rozpočet v sobě skrývá slabé investiční výdaje, které ani tento měsíc nedohnaly slabý začátek roku, a výrazně tak zaostávají za schváleným plánem,“ uvedl analytik Raiffeisenbank František Táborský. Pozitivní zprávou tak je podle něj zrychlení investic financovaných z fondů EU.


Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka:

Kde najít fiskální rozdíl mezi Slávkem a Alenkou (s Andrejem v zádech)

Makrooko Miroslava Zámečníka


Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka bylo za první pololetí státním zaměstnancům vyplaceno 53,1 miliardy korun, což je o 14,2 procenta více než ve stejném období loňského roku. „Výdaje na platy státních zaměstnanců se začínají vymykat kontrole a mělo by se přistoupit k redukování počtu administrativních pracovníků,“ dodal Křeček.

Na DPH stát vybral 131,5 miliard korun, meziročně o 6,1 miliardy víc. Inkaso spotřebních daní dosáhlo 73,1 miliardy, což je o 0,6 miliardy více než na konci června 2017. Na dani z příjmu firem stát za šest měsíců vybral 64,8 miliard, což bylo o 0,7 miliardy korun meziročně méně.

Hospodaření rozpočtu v samotném červnu skončilo přebytkem 17,2 miliardy korun, v červnu 2017 skončil státní rozpočet přebytkem 23,3 miliard korun.

Pro letošek je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun. Stejný schodek plánuje ministerstvo financí i na příští rok. Schválený státní rozpočet na loňský rok počítal s deficitem 60 miliard korun, skutečný schodek činil 6,2 miliardy korun.

BRAND24

Čtěte dále:

Nezaměstnanost a karenční lhůta: jak se to rýmuje?

Rozpočet na pěst aneb Jak si koupit voliče, kteří neumějí do pěti počítat

Andrej na pásce

 Páral


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).