Menu Zavřít

Státní dluh ke konci září stoupl na 1,67 bilionu korun. Každý Čech hypoteticky dluží 157 tisíc

18. 10. 2019
Autor: Archiv MF

Státní dluh letos ke konci září stoupl o 63,2 miliardy na 1,685 bilionu korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Důvodem nárůstu dluhu byla během roku snaha získat peníze za výhodných podmínek na plánované splátky státních dluhopisů v letošním roce. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 158.000 korun.

Podle ministerstva je pohyb nominální výše státního dluhu v průběhu jednotlivých čtvrtletí běžný jev a nevypovídá o trendu zadlužování země. Dlouhodobě podle ministerstva státní dluh klesá. Ve srovnání s druhým čtvrtletím státní dluh ke konci září klesl o zhruba 27 miliard korun.

Ministerstvo financí letos za tři čtvrtletí prodalo střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v korunách za 217,3 miliardy korun. „Touto emisní činností tak již pokrylo ministerstvo téměř 87 procent korunových splátek státního dluhu v roce 2019,“ uvedl úřad. Ve třetím čtvrtletí ministerstvo například splatilo státní dluhopis za 70 miliard korun.

Úřad letos ke konci září také vydal podle českého práva dluhopisy v eurech, celkově prodalo dluhopisy za jednu miliardu eur (25,7 miliardy korun), jejich průměrný výnos je přitom záporný. Záporný úrok znamená, že investoři v podstatě platí státu za to, že mu půjčili peníze. „Celkově tak z eurových operací za záporný výnos získal státní rozpočet dodatečné peněžní prostředky ve výši 180,9 milionů korun,“ uvedlo ministerstvo.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Vyrovnané rozpočty mívali zakódované skoro všichni správci naší národní kasy. Zlomili to až Zemanovi socialisté. čtěte více v eseji Zapomenutá historie českých skrblíků  Ilustrace k eseji Zapomenutá historie českých skrblíků

Dále čtěte:

Recese: český automobilový průmysl se připravuje na horší časy

Recese: konjunktuře v Německu dochází dech, a nám též

Recese: pár aut zimu nedělá

Úředník na dlažbě. Babišova vláda chystá masivní propouštění

Pramáti všech krizí. Krach vídeňské burzy z roku 1873 pocítil celý svět

BRAND24

Recese: už je tady zase

 Burza cenných papírů, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).