Menu Zavřít

Statisíce Syřanů možná získají turecké občanství

11. 7. 2016
Autor: čtk/ap

Turecko zvažuje, že nabídne možnost získat občanství až 300 tisíc vzdělaných Syřanů, kteří nyní na jeho území žijí jako uprchlíci. O víkendu to napsal turecký deník Habertürk.

V první vlně by mohlo získat občanství až 40 tisíc lidí, na občanství by pak měli právo i jejich rodinní příslušníci. Turecká opozice plán kritizuje, podle ní jde o taktiku vládní Strany práce a spravedlnosti (AKP), jak získat nové voliče.

Podle listu Habertürk by úřady pro Syřany zrušily podmínku, aby žadatel o občanství žil v zemi alespoň pět let. Už rok po získání občanství by směli lidé volit.

BRAND24

„AKP ukazuje, že myslí jen na svůj politický prospěch… Skutečnost, že nějaké tři miliony lidí se mohou rázem stát občany, způsobí ve společnosti trauma,“ uvedl místopředseda středolevé Lidové republikánské strany (CHP) Veli Agbaba. „Především to změní demografickou strukturu v jihovýchodní Anatolii. V politickém smyslu slova se tři miliony lidí rovnají deseti procentům hlasů,“ doplnil místopředseda nacionalistické Strany národní akce (MHP) Semih Yalçin. Oba tak shodně počítají s tím, že každý nový občan podá žádost o občanství až pro desítku rodinných příslušníků.


Přečtěte si

Šéf Exim Tours: Ve Francii se bojím víc než v Egyptě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).