Menu Zavřít

Stát stahuje z trhu 3,5 milionu polských vajec kvůli salmonele

25. 10. 2016
Autor: čtk-Igor Šefr

Veterináři zakázali prodej přibližně 3,5 milionu kusů vajec z Polska. Mohla by obsahovat bakterie salmonelózy. V Česku je obdržel Kaufland, Tesco a Ahold a zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic. Jde o vejce od společnosti Fermy Drobiu Wozniak. Všechny řetězce vejce stáhly z prodeje a nabízejí klientům, že je mohou vrátit a dostanou za ně peníze zpět. O možném nebezpečí dostali veterináři informaci prostřednictvím systému rychlého evropského varování RASFF.

„O onemocnění v souvislosti s vejci od výše uvedeného polského dodavatele informovalo například Nizozemsko, Norsko, Chorvatsko a Velká Británie (Skotsko),“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Podle veterinářů by mohly mít řetězce na skladech a v obchodech až 2,67 milionu kusů vajec. Dalších 900 tisíc kusů jich odebral Minařík.

Závadné šarže měly dobu trvanlivosti do 22.10., 25.10.,31.10., 3.11, 4.11., 5.11., 6.11., 7.11., 8.11., 10.11., 13.11., 14.11. a 15.11 letošního roku. Polská firma sídlí na adrese Zylice 35 A, Rawicz.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Přečtěte si, kdo bere Čechům v pohraničí vodu:

Poláci berou Česku vodu. Zával v Turówě situaci zhorší

Polská uhelná elektrárna Turów

Řetězec Tesco již se stahováním vajec začal. „Zároveň byly zastaveny všechny dodávky od zmíněného dodavatele. Již zakoupená vejce od tohoto dodavatele mohou zákazníci vrátit na všech našich prodejnách a budou jim vráceny peníze. Zákazníkům se velmi omlouváme,“ řekl mluvčí řetězce Václav Koukoulíček.

Zákazníkům se za tuto situaci omlouvá rovněž řetězec Ahold. „Produkty daných šarží jsme stáhli z prodeje okamžitě po upozornění polské strany. Pokud si zákazník výrobek v naší prodejně zakoupil, může ho ve kterémkoli našem obchodě vrátit a dostane zpět peníze,“ uvedla mluvčí Aholdu Barbora Vanko. Stejně se vyjádřil i mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Podle dat Českého statistického úřadu se do Česka z Polska za letošních prvních osm měsíců dovezlo přes 13 milionů kilogramů vajec v hodnotě za více než 300 milionů korun.

Naposledy řešila salmonelózu ve vepřovém mletém mase prodávaném v obchodním řetězci Lidl Státní zemědělská a potravinářská správa. Výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania z Mokrska dodal do Lidlu 2376 balení, tedy více než tunu vepřového v dané šarži.

BRAND24


Dále čtěte:

V Polsku stávkují kvůli zpřísnění potratů desetitisíce žen

Česko a Slovensko patří ke světové špičce. Ve zkorumpovanosti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).