Menu Zavřít

Stát se nemusí omlouvat za výroky Zemana o Peroutkovi, rozhodl soud

14. 10. 2019
Autor: čtk

Stát se prostřednictvím ministerstva financí nemusí omlouvat vnučce novináře Ferdinanda Peroutky za výroky, které o žurnalistovi pronesl prezident Miloš Zeman. Dnes o tom rozhodl soud, verdikt však není pravomocný. Vnučka Terezie Kaslová nadále trvá na tom, aby omluvu zveřejnilo na webu jak ministerstvo, tak i Hrad. Věc proto bude řešit ještě pražský městský soud. Zeman je ve sporu na vlastní žádost vedlejším účastníkem, k soudnímu jednání ale nechodí.

Obvodní soud pro Prahu 1 dal ministerstvu za pravdu v tom, že veřejný projev prezidenta nemůže být nesprávným úředním postupem. Zákon o odpovědnosti státu za škodu totiž obecně definuje nesprávný úřední postup jako porušení pravidel předepsaných právními normami, přičemž prezidentský projev podle soudu neupravují žádné hmotněprávní ani procesní předpisy.

„Prezident republiky při svých projevech žádné právní normy stanovené pro výkon této veřejné funkce neporušil, a není tedy splněna jedna z podmínek stanovení odpovědnosti státu za škodu,“ konstatovala soudkyně Iveta Nedozrálová.

Kaslová spatřovala nesprávný úřední postup v tom, že Zeman pronesl nepravdivé výroky. Podle soudu ale neunesla důkazní břemeno, protože neuvedla, jaké konkrétní zákonné ustanovení tím prezident porušil. Jelikož spor prohrála, má státu uhradit náklady vynaložené na soudní řízení.

Měl by se prezident Zeman omluvit za výroky o Peroutkovi?

Zeman řekl v lednu 2015 při projevu k výročí konce holokaustu, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Později na tiskové konferenci tvrdil, že zmíněný článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje. Ukázalo se také, že autorem citátu o vlcích je Jan Stránský.

Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a justice jí právo na omluvu částečně přiznala. Po zásahu Nejvyššího soudu však žurnalistova vnučka musela svou žalobu přesměrovat na ministerstvo. Nově se tak nevede spor o ochranu osobnosti, ale o odškodnění za nezákonný úřední postup.

„Domnívám se, že i prezident republiky je vázán Ústavou ČR a občanským zákoníkem. Pokud ústava říká, že musí být šetřena osobnostní práva fyzických osob a prezident republiky do osobnostních práv fyzické osoby při svém veřejném projevu zasáhne, je to bezesporu špatný úřední výkon,“ reagoval na verdikt právník Kaslové František Vyskočil.


Přečtěte si esej: S prezidentem napřímo

 Václav Klaus a Miloš Zeman


„Podáme samozřejmě odvolání a věříme, že městský soud názor soudu prvního stupně zvrátí,“ řekl právník. „Po 30 letech od revoluce se přece nemůžeme smířit s tím, že určitá osoba je postavena nad ostatní občany a může říkat nepravdy. To by byl trochu smutný příběh,“ podotkl.

„Moje pocity nejsou veselé, ale je to první kolo. Doufám, že zjistím, že i prezident má být odpovědný za svá slova,“ doplnila Kaslová. Při minulém jednání uvedla, že Zemanovo vyjádření je pro ni dvojnásob bolestivé kvůli tomu, že při holokaustu zemřela polovina její rodiny.

Vyskočil navíc připomněl, že Obvodní soud pro Prahu 1 nedávno rozhodl v obdobném sporu zcela opačně. Bývalému Zemanovu poradci Zdeňku Šarapatkovi přiznal nárok na omluvu od státu za prezidentův výrok, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Poradce přitom z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel po dohodě.

Čtěte také:

Poslanci odmítli žalobu na Zemana. Podle vládní koalice, SPD a komunistů byla nedůvodná

Zeman v ráži. Před velvyslanci kritizoval „žvanění o lidských právech“, mluvil o konci ekonomického mejdanu

BRAND24

Na Hradě se každý zblázní: Českým prezidentům překáží ústava

Komentář: Zeman je zpět v ČSSD

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).