Menu Zavřít

Stát kvůli koronaviru zakazuje všechny akce nad sto lidí. Uzavírají se školy

10. 3. 2020
Autor: čtk

Stát kvůli koronaviru od dnešních 18:00 zakázal akce nad 100 účastníků a od středy zrušil výuku na všech školách v Česku s výjimkou mateřských škol. Opatření, která platí do odvolání, Bezpečnostní rada státu přijala s ohledem na vývoj šíření nemoci v Evropě a odůvodnila je i tím, že také v ČR se nákaza zřejmě začíná šířit v komunitě. V pondělí testy odhalily prvního pacienta, u kterého není znám zdroj infekce. K dnešnímu ránu mělo Česko 40 lidí nakažených koronavirem. Stát proto rozhodl o nákupu většího objemu testů, které mají odhalit infekci do 29 minut.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) bude vláda situaci průběžně vyhodnocovat. Při porušení všech vydaných mimořádných opatření hrozí pokuta až tři miliony korun.

Opoziční politici se zavedenými opatřeními vlády souhlasí, považují je za rozumná. Česká ekonomika podle rizikového scénáře Raiffeisenbank letos ale kvůli koronaviru stoupne jen o jedno až 1,5 pct. Před nákazou prognóza ministerstva financí počítala s dvouprocentním růstem.

Náměstek ministra zdravotnictví Prymula řekl, že omezení má platit i pro velké svatby a pohřby.

Bezpečnostní rada státu po svém ranním zasedání oznámila zákaz konání veřejných i soukromých divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí s účastí přesahující ve stejný čas 100 lidí. Zákaz se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů. Stát zatím neuvažuje ani o tom, že by byly zavírány restaurace či nákupní centra.

Od středy pak bezpečnostní rada zrušila výuku v základních, středních a vyšších odborných školách. Krátce poté ministerstvo zdravotnictví zákaz rozšířilo i na vysoké školy, a to na základě zákona o vysokých školách. Už v pondělí přerušilo výuku České vysoké učení technické v Praze a omezení zavedly i další vysoké školy.


Přečtěte si komentář: Babišovy zavirované dobroty: pořádně hustá bramboračka

Ondřej Stratilík

Na hlídání malých dětí si mohou rodiče vzít podle Vojtěcha ošetřovné, jde totiž o mimořádné opatření. Nemyslí si ale, že by se to týkalo mnoha rodin.

Kvůli šíření nákazy chce stát ale koupit 100 tisíc testů na koronavirus, které mají odhalit infekci do 29 minut. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že mají primárně sloužit na hranicích či ve vlacích ke kontrole cestujících. Nevyloučil ale i jejich použití jinde. Lidi, kteří přijíždějí do Česka, kontrolují policisté, hasiči a celníci od pondělí na deseti přechodech. Ode dneška by obdobnou kontrolou měli procházet i cestující 40 mezinárodních vlakových spojů.

Ministerstvo zdravotnictví se zároveň rozhodlo rozšířit síť testujících laboratoří, jedná se stovkou nových. Státní zdravotní ústav dnes navýšil o dvě laboratoře počet zařízení, které mohou testovat vzorky k prokázání nákazy. Celkem jich je deset, dvě z nich v Ostravě a Ústí nad Labem jsou soukromé.

BRAND24

V souvislosti s nařízenými opatřeními řada pořadatelů již oznámila zrušení svých akcí. Například spolek Milion chvilek pro demokracii přerušil svou sérii protivládních demonstrací a zrušen byl i filmový festival Febiofest, který se měl konat v Praze od 19. března. Pražská část festivalu Jeden svět ale pokračuje v malých sálech. Nebude se konat ani středeční souboj hokejových týmů univerzit Liberce a Ústí nad Labem o krále severu. Agrární komora ČR zrušila kvůli koronaviru čtvrteční sněm, kde se mělo volit nové vedení. Například některá menší kina či hudební kluby v Brně ale uzpůsobí kapacitu tak, aby nebyl překročen nařízený limit návštěvníků, a zřejmě budou pokračovat v produkci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).