Menu Zavřít

Starostové jsou ochotni jednat o podpoře vlády. Chtějí se tím postavit vlivu KSČM a SPD

15. 2. 2018
Autor: čtk

Celostátní výbor Starostů a nezávislých dnes odsouhlasil, aby hnutí jednalo s ANO o podmínkách pro podporu vlády. Chce tak zabránit podílu KSČM a hnutí Svoboda a přímá demokracie na vládě. Předseda STAN Petr Gazdík řekl, že mezi podmínky patří prozápadní směřování republiky, programová shoda či neúčast trestně stíhané osoby ve vládě. Podle toho, kolik podmínek bude splněno, by se odvíjela forma případné podpory, vysvětlil.

Šéf poslanců STAN Jan Farský novinářům řekl, že Starostové museli vybírat ze dvou špatných řešení, protože hnutí ANO je kvůli kauzám svého předsedy a premiéra v demisi Andreje Babiše zahnáno do kouta ke spolupráci s extremisty. „Ve snaze zabránit účasti SPD a komunistů na vládě přistoupíme k jednání, u kterého jsme byli i ze strany ANO odmítáni,“ uvedl.

„Míra podpory vlády se bude odvíjet od splnění podmínek, když budou splněny všechny, tak je patrné, že bychom se mohli účastnit vlády. V případě, že některé splněny nebudou, tak je to o míře té podpory. Těch možností, jak případnou vládu podpořit, je více,“ uvedl Gazdík.


Proč je Okamura hrozbou pro Babiše. Čtěte komentář Petra Weikerta

 Weikert


STAN chce na příští týden také svolat kulatý stůl demokratických stran zastoupených ve Sněmovně. Jmenoval ČSSD, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Piráty. Starostové chtějí najít průnik toho, jak daleko jsou schopny strany ustoupit s cílem zabránit nástupu extremistů k moci. „Abychom dali dohromady sílu, která nebude tak lehce odmítnutelná jako hnutí nebo strany, které do těch jednání vstupují,“ uvedl.

Předseda ODS Petra Fiala na twitteru napsal, že Babiš má při jednání o vládě v záloze SPD a komunisty. „Pokud je tato možnost na stole, nemá žádné jednání u kulatého stolu smysl,“ uvedl Fiala v reakci na návrh STAN.

Gazdík řekl, že základními podmínkami Starostů jsou podpora prozápadního směřování republiky a nulová spolupráce s extremistickými silami. Starostové trvají na programové shodě a tom, aby ve vládě nebyla trestně stíhaná osoba. Podobný požadavek pro jednání o vládě mají i další strany. Babiš čelí stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapího hnízda, ANO však na něm jako na premiérovi trvá.

BRAND24

Farský doufá, že výstup z jednání demokratických stran by mohl otevřít oči i některým poslancům ANO, kterým jistě není příjemné obhajovat trestně stíhaného předsedu. Starostové nicméně nijak nezpochybňují právo vítěze voleb hnutí ANO, aby nominovalo premiéra, dodal.

Čtěte také:

Zeman už nechce 101 podpisů. Babiš dostal neomezenou dobu na jednání o nové vládě

Polarizující Babiš a Okamura: mají nejvíc příznivců i odpůrců

Komentář: Soumrak nad babstapem

Miliardář Juříček: Chtěl jsem pomoct, ale nemyslím, že bych ve Sněmovně k něčemu byl


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).