Menu Zavřít

Stačí pokyn od Kima a KLDR vypálí rakety na americký ostrov Guam

9. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Severní Korea "pečlivě zkoumá" možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Oznámila to severokorejská agentura KCNA. Plán podle mluvčího severokorejské armády může být realizován kdykoli po pokynu vůdce Kim Čong-una.

Prohlášení vydal Pchjongjang krátce po úterním varování prezidenta USA Donalda Trumpa, podle něhož by KLDR raději neměla dál Spojeným státům vyhrožovat. Pokud ale bude, narazí podle Trumpa na „ohnivou zlobu, jakou svět neviděl“.

V jiném dnešním prohlášení severokorejské armády se uvádí, že armáda by mohla provést „preventivní operaci“, pokud se objeví náznaky, že USA připravují provokaci.

KLDR provedla v poslední době několik raketových testů, při nichž vyzkoušela nově vyvinuté mezikontinentální balistické rakety, schopné údajně zasáhnout kontinentální Ameriku. Testování doprovázela ostrá kritika Spojených států a výhrůžky jaderným konfliktem.

Trump proklamuje tvrdost a rozhodnost

List The Washington Post v úterý navíc informoval o tom, že Severní Korea už vyvinula miniaturizovanou jadernou hlavici, kterou může být vyzbrojena balistická raketa. K takovému závěru prý dospěli analytici americké armádní rozvědky DIA. Je-li informace pravdivá, překročila by podle listu KLDR kritickou hranici, za níž se stává jadernou mocností.

Ostrou slovní přestřelku mezi Washingtonem a Pchjongjangem v úterý komentoval vlivný republikánský senátor John McCain, šéf senátního branného výboru. Vyjádřil pochyby, že se Trump k akci proti KLDR odhodlá. „Velcí vůdci“ svým nepřátelům nevyhrožují, nejsou-li odhodláni jednat, řekl McCain arizonské rozhlasové stanici KTAR News.

Guvernér Guamu Eddie Calvo dnes řekl, že severokorejská prohlášení nejsou žádnou hrozbou. Ostrov je podle něj připraven na „každou eventualitu“ a bránit ho jsou připraveny strategické obranné prostředky USA. „Guam je americké území… nejsou tu jen vojenská zařízení,“ citovala guvernéra agentura Reuters.

Guam, nejjižnější ostrov tichomořského souostroví Mariany, je autonomní území USA. Žije tu necelých 200 tisíc lidí. Na ostrově je námořní a letecká základna amerických ozbrojených sil.

BRAND24

Calvo ve videoklipu na sociálních sítích ujistil spoluobčany, že je v kontaktu s Bílým domem. Byl prý ujištěn, že úroveň ohrožení ostrova se nijak nemění.

Ostrůvek Guam je o něco větší než Praha
Poloha Tento pruh země v západním Pacifiku je s rozlohou 542 kilometrů čtverečních o něco větší než Praha a ve svém nejužším místě měří pouhých šest kilometrů. Nachází se asi tři a půl tisíce kilometrů jihovýchodně od Severní Koreje, a má k ní mnohem blíž, než ke Spojeným státům. Havajské ostrovy jsou asi čtyři tisíce kilometrů západně. Jeho blízkost k Číně, Japonsku, Filipínám a Korejskému poloostrovu činí z tohoto ostrova klíčové území pro americkou armádu.
Vztahy s USA Guam byl od roku 1565 španělskou kolonií a v roce 1898 se během španělsko-americké války stal americkým územím. Za druhé světové války ho na dva a půl roku obsadilo Japonsko. V roce 1950 byl prohlášen autonomním ostrovním územím Spojených států. Má omezenou vnitřní samosprávu, v čele stojí prefekt, volený obyvatelstvem. Ostrov má malý zákonodárný sbor, v jehož kompetenci je schvalování zákonů týkajících se místních záležitostí. Z ostrova se volí zástupce do Sněmovny reprezentantů USA, který tam ale nemá hlasovací právo. Obyvatelé ostrova mají americké občanství, ale neplatí daně a nemají právo volit prezidenta USA, ani Kongres USA.
Vojenská historie Spojené státy mají na jihu ostrova námořní základnu a stanici pobřežní stráže, a na severu leteckou základnu, která se hodně využívala během vietnamské války. Americká armáda zabírá asi 30 procent rozlohy ostrova a nyní na Guam přemisťuje další tisíce mužů, kteří působí v japonské Okinawě. Ostrov chrání americký protiraketový štít THAAD, který se používá k sestřelování balistických raket. Minulý měsíc vyslala americká armáda dvakrát dvojici nadzvukových bombardérů, které odstartovaly z Guamu nad Korejský poloostrov, aby demonstrovaly sílu, v reakci na oznámení, že Severní Korea poprvé vyzkoušela mezikontinentální raketu. Přestože někteří obyvatelé Guamu projevují nad americkou vojenskou přítomností na ostrově nelibost, představuje tato přítomnost nicméně druhý největší zdroj příjmů obyvatelstva hned po turismu.
Lidé a vláda Ostrov byl obydlen před čtyřmi tisíci léty předky Čamorů, kteří tam dodnes představují největší etnickou skupinu. Nyní na ostrově žije asi 160.000 obyvatel. Hlavním městem je Agaňa a největším městem Dededo. Mluví se tu nejvíce anglicky a čamorsky. Ostrov zažil několik pokusů o získání větší samostatnosti či úplné nezávislosti na USA, z nichž nejvýznamnější byl v 80. letech pokus o přeměnu na společenství - volně přidružený stát k USA - podobně jako je Portoriko, který ale skončil nezdarem.

Přečtěte si také:

KLDR přijde až o třetinu příjmů z vývozu. RB OSN schválila tvrdé sankce

KLDR: Naše nová raketa může nést jadernou hlavici

Poslanci USA schválili nové sankce proti Rusku, Íránu a KLDR


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).