Menu Zavřít

Sporný Nord Stream: Brusel přebírá iniciativu

4. 4. 2017
Autor: Redakce

Evropská komise chce sama jednat s ruskou vládou o sporném plynovodu Nord Stream 2 v Baltském moři. V dopisu Dánsku a Švédsku žádá o mandát ministrů energetiky a průmyslu k tomu, aby s Ruskem mohla jednat i jejich jménem. Kromě mandátu k jednání Brusel žádá členské země EU, aby vyjádřily svůj postoj k projektu, který má pumpovat ruský plyn přímo do Německa a tím pádem by obcházel Ukrajinu i Polsko.

Cílem snahy Bruselu je zajistit, aby byl projekt v souladu s předpisy EU, aby byl transparentní a nenarušil volnou soutěž na evropském trhu s plynem. Pro tu část potrubí, která vede po dně Baltského moře, bude podle Evropské komise (EK) nutné dojednat základní podmínky.

Komisi k jednání o plynovodu může zplnomocnit jen kvalifikovaná většina zemí. Žádný termín jednání s příslušnými ministry ale Brusel podle mluvčí EK zatím nenaplánovala.

 Mapa projektu Nord Stream 2 Projekt plynovodu Nord stream 2 vzbuzuje obavy z posílení ruského vlivu na Německo a z ohrožení volné soutěže

BRAND24

EK se k plynovodu Nordstream 2 zatím staví skepticky. Polsko a Ukrajina požádaly Evropskou unii i německou vládu, aby jeho výstavbu zastavila. Podle německé vlády se jedná o čistě obchodní projekt. Rusko ovšem už v minulosti opakovaně zneužilo závislosti odběratelů na jeho plynu k prosazování vlastních mocenských zájmů. V letech 2006, 2009 i 2014 zastavilo či razantně omezilo dodávky plynu Ukrajině a tím pádem i dalším zemím. Problém vydávalo jednou za technickou a jindy za obchodní záležitost, selektivním razantním navýšením ceny Ukrajině ale vlastní tvrzení zpochybnilo.

Přečtěte si také:

Poláci chtějí druhý terminál pro zkapalněný plyn. První přitom ani nevyužijí

E.ON vykázal další rekordní ztrátu. Začne propouštět

Gazprom čeká vyšší příjmy a plánuje navýšit investice


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).