Menu Zavřít

Rozkol v Tokiu: nový ministr chce zlikvidovat jaderné bloky, bojí se další Fukušimy

18. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Nový ministr životního prostředí Šindžiró Koizumi vyzval, aby se země zbavila jaderných reaktorů. Tvrdí, že se může opakovat podobná situace jako v roce 2011, kdy zemětřesení a následná vlna tsunami způsobily havárii ve Fukušimě. Vyvolal tím kritiku ostatních členů projaderné vlády Šinza Abeho. Po havárii bylo odstaveno 54 bloků, nyní je opět v provozu 9 reaktorů.

„Chtěl bych zjistit, jak jaderné bloky zlikvidujeme, ne jak je udržíme v provozu,“ uvedl se v nové funkci osmatřicetiletý japonský ministr životního prostředí Šindžiró Koizumi, jenž je třetím nejmladším členem vlády od konce druhé světové války.

Považujete jaderné elektrárny za bezpečné?

Obává se zranitelnosti japonských ostrovů tektonickou činností a možného opakování scénáře z roku 2011, kdy zemětřesení a tsunami vyřadily z provozu elektrárnu ve Fukušimě. „Budeme odsouzeni, pokud dovolíme, aby došlo k další jaderné havárii. Nikdy nevíme, kdy dojde k zemětřesení.“

Jeho slova vyvolala kritiku ministra obchodu a průmyslu Isši Sugavary. „Existují rizika a obavy ohledně jaderné energie. Ale energetika bez jádra není v tuto chvíli ani v budoucnu realistická,“ reagoval. Premiér Šinzó Abe jadernou energetiku podporuje.


Novinky ve Fukušimě: provozovatel zveřejnil fotky z roztaveného reaktoru


Cíl vlády uvést do provozu 30 reaktorů do roku 2030 se zřejmě nepodaří naplnit kvůli silné opozici proti jádru na místní úrovni. Po havárii bylo odstaveno všech 54 bloků, nyní je v provozu 9 reaktorů.

Japonská vláda také čelí kritice kvůli plánům vypouštět do oceánu kontaminovanou vodu, která chladí reaktory ve Fukušimě. Z okolních zemí protestovala zejména Jižní Korea. Firma Tepco, jež elektrárnu provozuje, uvedla, že nahromadila od havárie přes milion tun kontaminované vody a kapacity na uskladnění má jen do roku 2022.

Ve vodě se nachází především tritium, jež by po naředění nemělo být pro životní prostředí škodlivé. Všechny radioaktivní látky včetně tritia (radioaktivní izotop vodíku) by ale měly být z vody odstraněny, tvrdí nicméně Shaun Burnie z hnutí Greenpeace.

Zemětřesení a následné tsunami v roce 2011 vyřadily v jaderné elektrárně Fukušima chlazení, což vedlo k roztavení tří reaktorů. Havárie je považována za největší jadernou katastrofu od neštěstí v elektrárně Černobyl v roce 1986. Muselo být evakuováno 160 tisíc osob.

Před katastrofou se jádro na japonském energetickém mixu podílelo 30 procenty. Japonský premiér tento zdroj energie obhajuje kvůli tomu, že neprodukuje skleníkové plyny a snižuje závislost císařství na dovozu zemního plynu a ropy.

Dále čtěte:

Útoky povzbudily jaderné ambice Rijádu. Palivo si budeme vyrábět sami, hlásí Saúdové

„Americký Černobyl“ skončí v září. Elektrárna Three Mile Island dlouhodobě prodělává

Bizarní umění ve Fukušimě: socha dítěte v radiačním obleku vyvolala kritiku Japonců

Šest let po Fukušimě: jádro štěpí Japonce

BRAND24

Panika v Cáchách: kvůli belgickému reaktoru město rozdává tablety jódu

Tablety jódu mají zabránit vnitřnímu zamoření organismu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).