Menu Zavřít

USA hrozí hrozí přehřátí ekonomiky a růst zadlužení, varuje šéfka MMF

1. 3. 2018
Autor: čtk

Na pozitivní i negativní dopady „složité“ daňové reformy Spojených států upozornila šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Poukázala zejména na krátkodobý hospodářský růst, který může vyústit v přehřátí americké ekonomiky a ve zvýšení zadluženosti.

Daňové škrty mohou zrychlit hospodářský vzestup USA v příštích třech letech, do roku 2020, o asi 1,2 procentního bodu, a to by mělo minimálně několik let přispívat k rozvoji globálního obchodu i celého hospodářství.

Zásadní daňová reforma, která snižuje zdanění podniků z 35 na 21 procent a řadu ustanovení zjednodušuje, splnila některá doporučení MMF ohledně zefektivnění a zjednodušení daňového systému. Podle Lagardeové však hrozí rozdmýchání inflace. „Protože tyto stimuly se projeví v růstu americké ekonomiky a protože tato ekonomika už teď pracuje na plnou kapacitu, mohou snadno přivodit její přehřátí a v souvislosti s tím vyústit v růst mezd a zvýšení inflace. To znamená zpřísnění měnové politiky a zvyšování úrokových sazeb,“ řekla Lagardeová v rozhovoru pro agenturu Reuters.


O Trumpově daňové reformě čtěte komentáře Miroslava Zámečníka:

Na velikosti záleží. Dopady americké daňové reformy pocítíme i v Česku

Sniž daně, podpoříš růst?

Miroslav Zámečník


Vyšší sazby by znamenaly odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů. Přitom náhlé a masívní odlivy před dvaceti lety přiměly MMF k záchraně některých jihoasijských zemí, které musely zavést bolestivá úsporná opatření. Za větší problém však Lagardeová označila nárůst rozpočtového schodku USA a jejich zadlužení, tento faktor začne tempo americké ekonomiky zpomalovat v roce 2022.

„Takže, když spojíme nižší růst a nižší příjmy, pravděpodobně skončíme s finančním schodkem, který bude mít dopad na úroveň dluhu Spojených států,“ uvedla šéfka MMF.

BRAND24

Přečtěte si také:

Trhliny v krásném světě. Co může v roce 2018 zastavit růst?

Selhání systému: procento nejmovitějších ovládá 82 procent bohatství

Ilona Švihlíková: Renta jako rozšiřující se patologie

 Luxusní sídlo, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).