Menu Zavřít

Spojené státy stupňují tlak na firmy zapletené do Nord Streamu 2, chtějí zabránit jeho dokončení

12. 8. 2020
Autor: čtk

Američané se dlouhodobě netají názorem, že Nord Stream 2 by neměl být vůbec dostavěn. Podle nich nový plynovod vedoucí z Ruska po dně Baltského moře až do Německa ohrožuje evropskou bezpečnost, jelikož by vzrostla energetická závislost Evropy na ruském plynu. Ministr zahraničí Mike Pompeo nejnověji před senátním výborem potvrdil, že americká administrativa má v plánu uvalit sankce na veškeré soukromé firmy, které v dostavbě rusko-německého plynovodu figurují.

„Uděláme vše proto, abychom se ujistili, že plynovod [Nord Stream 2] neohrozí Evropu,“ řekl Mike Pompeo před zahraničím výborem Senátu. Američané už nástroj sankcí pro zkomplikování výstavby využili v prosinci minulého roku, když se kvůli schváleným sankcím z projektu stáhla švýcarská společnost Allseas, která se měla podílet na dokončení plynovodu v Baltských vodách. Roli Švýcarů měla převzít speciální ruská loď Akademik Čerskij, její dopravení na místo výstavby a koronavirová krize však celý projekt o šest měsíců zdržely.

Od té doby američtí politici hrozí dalšími sankcemi, tentokrát mnohem šířeji zaměřenými. Už během června se možnost rozšířených sankcí objevila v americkém Senátu, kde měla podporu z obou hlavních stran – Republikánu a Demokratů. Nové postihy by se mohly dotknout i pojišťovacích firem nebo konkrétních přístavů, zkrátka každého subjektu, který se na projektu nového plynovodu z Ruska účastní.

Američané argumentují, že v případě zvýšení závislosti evropských států na plynu z ruských zdrojů budou mít Rusové možnost evropských odběratelům vyhrožovat skrze dodávky energie. Navíc by zhotovením nového plynovodu došlo k poškození Ukrajiny, neboť právě přes její území v současné době proudí část plynových dodávek do Evropy. Ukrajina by tak přišla o finanční příjem z tranzitních poplatků a z části by se snížila i její strategická důležitost.

„Chceme zajistit Evropě stabilní a bezpečné energetické dodávky, které nemohou být zastaveny kdykoliv, kdy se Rusku zamane,“ zopakoval před senátním výborem americký postoj Pompeo. Americký šéf diplomacie také dodal, že už jsou v kontaktu s některými firmami, které by mohly být novými sankcemi zasažené, pokud nepřestanou pokračovat v angažovanosti v projektu výstavby plynovodu z Ruska.

Během zasedání senátního výboru se ke kritice přidal i texaský senátor Ted Cruz, který v nedávné době problém „hluboce“ diskutoval s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Podle republikánského senátora je Trump frustrován postojem německé vlády k celému projektu. Angela Merkelová a její vládní kolegové totiž v minulosti již několikrát výstavbu plynovodu podpořili a naopak odmítají americké výtky.

Nejnověji vyšlo najevo, že trio amerických republikánských senátorů - Ted Cruz, Tom Cotton a Ron Johnson - osobně kontaktovali přístav v německém městě Sassnitz a upozornili je na možné sankční postihy za asistování při výstavbě. To se nelíbí německému ministrovi zahraničí Heiko Massovi, své znepokojení z aktivit senátorů už stihl sdělit jeho americkému protějšku.

Podle některých kritiků nejde Američanům o ochranu
energetické bezpečnosti zemí Evropské unie, ale pouze o obchodní zájmy. Producenti
zemního plynu by totiž rádi dodávali větší dodávky právě do evropských zemí ve
zkapalněné formě, a proto američtí vládní představitelé tak vytrvale bojují s výstavbou.
Například zmíněný Texas, který zastupuje i právě senátor Ted Cruz, by z potenciálního
vyššího objemu obchodu profitoval, neboť právě tam se zemní plyn těží.

BRAND24

Plynovod měl být plně funkční už v polovině letošního
roku, avšak kvůli nastalým komplikacím je v současné chvíli hotov zhruba z 90
procent. Celý projekt by měl vyjít na 11 miliard dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).