Menu Zavřít

Spojené státy stupňují svůj tlak na Írán. Trump požaduje kompletní obnovení sankcí

24. 8. 2020
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump pokračuje v tlaku na Írán. Po neúspěšném návrhu na mezinárodní zbrojní embargo oznámil, že chce znovu aktivovat sankce proti Íránu z roku 2015. Sankce byly původně pozastaveny díky jaderné dohodě mezi Íránem a dalšími sedmi zeměmi. Íránský režim kroky Trumpa odmítá, naopak izraelský premiér Netanyahu je podpořil, podle něj byla chyba uzavírat s Íránem dohodu, jelikož mu nezabránila ve vývoji jaderných zbraní. Ostatní země však návrh odmítají.

Podle současné americké administrativy Írán porušil dohodu o jaderném programu, a proto by na něj měly být opět uvaleny sankce. Ministr zahraniční Mike Pompeo to oznámil předsedovi Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN). „Rezoluce RB OSN budou obnoveny odteď za 31 dní a Spojené státy je budou důsledně vymáhat,“ uvedl Pompeo s tím, že očekává od evropských zemí splnění jejich povinnosti.

Proti americkému návrhu se postavil íránský vyslanec v OSN Majid Takht Ravanchi. „Spojené státy nemají žádnou právní oporu,“ uvedl Ravanchi. „Jsme přesvědčeni, že se během následujících 30 dní nic nestane. Americký pokus bude marný,“ doplnil Ravanchi. Ve společném prohlášení posléze zástupci Francie, Velké Británie a Německa vyhlásili, že americký návrh nemá jejich podporu.

Čtvrtečním oznámením začala 30denní lhůta, po které by měly
být sankce z roku 2015 obnoveny. Prodloužení pozastavení sankcí by bylo
možné v případě, kdyby se státy na něm shodly, Američané jsou však
připraveni využít své veto. Pompeo byl přístupem ostatních států zklamaný,
jelikož neměly dost „odvahy“ schválit rezoluci. „Místo toho si vybrali podporu
ajatolláhů,“ prohlásil Pompeo.

Většina států však má pochybnosti o legitimitě amerického přístupu, jelikož Američané pod vedením Donalda Trumpa v roce 2018 od společné dohody odstoupili. Spojené státy však argumentují, že právo na znovu obnovení sankcí dle rezoluce OSN disponují. Mimo evropských států anii Rusko a Čína nesouhlasí s trumpovým přístupem. Podle ruského velvyslance při OSN je nutné, aby se veškeré země řídily mezinárodním právem, což by mělo platit i pro Američany.

Naopak izraelský premiér Benjamin Netanyahu záměry americké administrativy podporuje. „Zodpovědné státy by měly podpořit Spojené státy v hledání reálného řešení, které zabrání Íránu ve vývoji jaderných zbraní,“ uvedl Netanyahu s tím, že Američany podporují i další blízkovýchodní země.

BRAND24

Do doby, než se Spojené státy stáhly z dohody o jaderném vývoji, neexistovaly důkazy o tom, že by Teherán porušoval stanovená pravidla a pokračoval ve vývoji jaderných zemí. Nicméně poté se vynořily na povrh informace, které potvrzovaly íránské obohacování uranu nad smluvně stanovenou hranici. V nedávné době se Američané také pokoušeli zavést plošné zbrojní embargo na teheránský režim, avšak ostatní státy byly proti, pro hlasovala jen Dominikánská republika.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).