Menu Zavřít

Španělský premiér chce lepší spolupráci v unii v boji proti terorismu

25. 8. 2017
Autor: čtk

Španělský premiér Mariano Rajoy chce zlepšit spolupráci v Evropské unii v boji proti terorismu. Už v pondělí by toto téma rád nastolil na schůzce v Paříži, kde bude jednat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a italským premiérem Paolem Gentilonim. Rajoy též řekl, že Španělsko už zintenzivnilo spolupráci s Francií a s Marokem, kde měla kořeny většina útočníků.

„Můj záměr je analyzovat v unii mechanismy protiteroristické spolupráce, abychom je mohli zlepšit,“ řekl dnes bez dalších podrobností Rajoy. Jeho projev byl zaměřen na události posledních dnů v Katalánsku, kde teroristé při dvou útocích minulý týden zabili 15 lidí a stovku osob zranili.

Rajoy poděkoval všem složkách španělské a katalánské policie, záchranářům i občanům Barcelony, kteří podle něj odvedli „obrovskou práci“. Právě v Barceloně zabil jeden z teroristů 14 lidí, z toho 13 na rušné třídě La Rambla, když do nich najel autem. Jednoho muže zabil na útěku a s jeho vozem pak ujel policejní hlídce. Tohoto útočníka policie zastřelila v pondělí nedaleko Barcelony.

Španělský premiér rovněž oznámil, že vyšetřování útoků z Katalánska pokračuje. Teroristická buňka měla podle dosavadních zjištění policie 12 členů, z nichž dva jsou nyní ve vězení, dva jsou vyšetřováni na svobodě a ostatní zastřelila policie nebo zemřeli při explozi ve městě Alcanar. Tam teroristé připravovali výbušniny pro větší útoky, ale při manipulaci s nimi došlo k neplánovanému výbuchu.

CONTENT24

Rajoy novinářům řekl, že v posledních více než 13 letech španělské bezpečnostní složky zabránily „mnoha teroristickým útokům“ a zadržely 800 lidí kvůli jejich vazbám na džihádistické teroristy.

Čtěte také:

Na lepší ochranu měkkých cílů je připraveno 359 milionů

Soud EU: Hamas má zůstat na seznamu teroristických organizací

Teroristický útok na dovolené: pojišťovny s rizikem počítají


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).