Menu Zavřít

Španělská ekonomika pokračuje navzdory politické krizi v silném růstu

25. 8. 2016
Autor: profimedia.cz

Španělská ekonomika pokračovala ve druhém čtvrtletí v silném růstu s podporou vysokých spotřebních výdajů i solidního vývozu. Hrubý domácí produkt země (HDP) proti předešlému čtvrtletí stoupl o 0,8 procenta a v celoročním přepočtu se zvýšil o 3,2 procenta.

Tempa růstu zůstala stejná jako v prvních třech měsících roku. Španělsko je nyní jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik eurozóny i přesto, že už osm měsíců nemá definitivní vládu a je v politické krizi. Spotřební výdaje vzrostly meziročně o 3,6 procenta. Dobře si vede i vývoz služeb a rekordní sezonu očekává cestovní ruch.

Podle úřadující vlády premiéra Mariana Rajoye by ekonomika měla letos růst tempem 2,9 procenta. Loni španělský HDP vzrostl o 3,2 procenta, což byl nejvyšší růst od začátku ekonomické krize z roku 2008. Španělsko se přitom až koncem roku 2013 vymanilo z recese a země se dál potýká s vysokou nezaměstnaností kolem 20 procent, která je druhou nejvyšší v EU po Řecku.

Španělsko se po parlamentních volbách na konci loňského roku ocitlo v politické krizi. Vládnoucí Lidová strana (PP) sice v prosinci zvítězila, přišla však o absolutní většinu. Podobně dopadly i červnové volby a je možné, že další hlasování čeká zemi v listopadu.


Dále čtěte:

BRAND24

Španělsku ubylo nezaměstnaných nejvíce za téměř 20 let

Vládnoucí lidovci vyhráli španělské volby, nebudou mít většinu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).