Menu Zavřít

Soud v Haagu má vydat předběžné opatření kvůli Krymu

19. 4. 2017
Autor: ČTK

Mezinárodní soudní dvůr dnes odpoledne v Haagu rozhodne o žádosti Kyjeva vydat předběžné opatření ve sporu mezi Ukrajinou a Ruskem o anektovaný Krym a separatistickou válkou zmítaný Donbas. Ukrajina Rusko v lednu zažalovala za financování terorismu a rasovou diskriminaci krymských menšin. Do vyřešení této kauzy, které může trvat měsíce i roky, žádal Kyjev vydat předběžné opatření, které by mělo dalšímu zhoršování situace zabránit.

Ukrajina před nejvyšší soudní instancí OSN obvinila počátkem roku Rusko z podpory terorismu tím, že Moskva pomáhá povstalcům na východě Ukrajiny dodávkami zbraní, munice a peněz. Ruské vedení se rovněž podle ukrajinské žaloby dopouští diskriminace menšin na anektovaném Krymu, zejména krymských Tatarů, ale i etnických Ukrajinců.


Smutek proruských aktivistů: Soud ruší jejich spolek

 Nela Lisková, zakladatelka údajného Zastupitelského centra DNR.


Předběžné opatření má být vydáno „v zájmu ochrany civilního obyvatelstva Krymu a Donbasu,“ navrhuje Kyjev. V žádosti podané v březnu ukrajinská strana konkrétně navrhuje, aby Moskva do vynesení konečného verdiktu zastavila financování donbaských povstalců a zastavila na Krymu diskriminaci neruského obyvatelstva.

Po podání ukrajinské žádosti ruský zástupce u haagského soudu prohlásil, že ukrajinská obvinění „nemají žádný právní ani faktický základ“. Roman Kolodkin z ruského ministerstva zahraničí také uvedl, že ukrajinská obvinění „jsou jasně mimo jurisdikci soudu“.

BRAND24

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ale na dotaz novinářů řekl, že Rusko bude soudní výrok respektovat. „Ruská strana je účastníkem tohoto sporu. Nemohla by jím být, pokud by výrok soudu nepřijala,“ řekl mluvčí agentuře RIA Novosti.

Přečtěte si také:

Bývalá pilotka a dobrovolnice Savčenková založila na Ukrajině vlastní politickou stranu

Putinovi lobbisté loví Trumpa. Jejich snaha je marná


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).