Menu Zavřít

Soud proruským aktivistům: Změňte název, nebo končíte

30. 9. 2016
Autor: ČTK

Ostravská kancelář proruského spolku Zastupitelské centrum DNR ještě ani nestihla otevřít, a už se bude muset přejmenovat. Pokud spolek propagující doněcké povstalce nezmění název, soud jej rozpustí.

Když na začátku září oznámila Nela Lisková, levicová aktivistka, milovnice Ruska a častý host donbaských separatistů, že její spolek v Ostravě otevře jakýsi konzulát neuznané separatistické doněcké republiky, způsobila pozdvižení. Propagandistické weby jásaly, česká diplomacie se ihned ohradila a poslala Liskové varování.

Kromě toho se ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) obrátil i na Krajský soud v Ostravě. Po justici žádal, aby zasáhla a spolek Zastupitelské centrum DNR sídlící ve starém skladu na okraji Ostravy zrušila.

Jak nyní zjistil týdeník Euro, soud už se pustil do akce. „Minulý týden od nás odešla výzva, aby spolek změnil svůj klamavý název,“ popisuje Lucie Olšarová, mluvčí ostravského soudu.

Jde o to, že Lisková se snaží vzbudit dojem, že je českou vyslankyní východoukrajinských vzbouřenců. „Samozvaná Doněcká lidová republika nemůže mít v Česku žádnou diplomatickou misi ani konzulární úřad, protože tato entita není státem, Česko ji za stát neuznává a nemá s ní tak navázány diplomatické styky,“ vysvětluje svůj nesouhlas ministerstvo zahraničí.

Protože si Lisková nevyzvedla soudní výzvu v datové schránce, odešla jí minulý týden poštou. Po obdržení bude mít 20 dnů na to, aby název upravila. Pokud to neudělá, spolek zanikne.

Euro se snažilo kontaktovat i Liskovou, odmítla ale odpovědět. Po představení redaktora položila telefon, nereagovala ani na textovou zprávu.

Kromě této potíže musí nyní řešit i „vzpouru“ uvnitř svého tříčlenného spolku. Týdeník Euro v pondělí 26. září informoval, že Petr Viktorýn, jeden ze členů, odebral Liskové souhlas se zřízením sídla ve svém skladu a navíc ji informoval, že ze spolku odchází.

Dále čtěte:

BRAND24

Zaorálek apeluje na soud: Zrušte proruský spolek

Ruská propaganda proniká do české sněmovny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).