Menu Zavřít

Socialisté za EU ještě levicovější. V opačném případě ji prý hrozí zánik

29. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Sociální demokraté a odbory z Německa, Rakouska a Švédska představili svůj nový programový dokument. Takzvaný Evropský pakt pro sociální pokrok má být základem sociálního pilíře příštích smluv Evropské unie. Text požaduje především větší uvolnění rozpočtů v zájmu investic do růstu a do pracovních míst a také posílení sociálních práv ve vztahu k ekonomickým svobodám. Bez těchto změn prý hrozí EU rozklad.

„Potřebujeme Evropu lidí, nejen trhu,“ stojí podle agentury DPA v dokumentu, který požaduje zřetelný obrat v unijní hospodářské a sociální politice v reakci na úspěchy pravicových populistů.

Více peněz má jít například na potírání nezaměstnanosti mladých. Zvýšené výdaje může podle sociálních demokratů pokrýt především důslednější výběr daní od nadnárodních firem. Sociální dumping chce pakt řešit pomocí zásady „stejného platu za stejnou práci na stejném místě,“ informovala agentura APA.

Podle rakouského sociálnědemokratického kancléře Christiana Kerna se EU musí stát modernější a spravedlivější. „Jinak riskujeme její existenci,“ varoval.

Komunisté v Česku vystrkují růžky a rádi by do vlády. Čtěte o tom:

Staré struktury pro novou dobu. KSČM se chystá do vlády

Komunisté sice znovu posílili, ovšem ve vládě znovu nebudou. Spolu s ČSSD mají málo hlasů a nikdo jiný o jejich podporu nestojí...

Šéf vládní německé sociální demokracie (SPD) Sigmar Gabriel zkritizoval Evropskou komisi. „Velká část její práce nerespektuje životní zájmy lidí,“ řekl podle DPA vicekancléř. Nyní je podle něj třeba ukončit úsporná opatření a podpořit investice a růst, aby byl projekt evropské integrace zachráněn. „S myšlenkou jednotného trhu jsme narazili na (její) hranice,“ uvedl dále Gabriel, o němž SPD uvažuje jako o možném kandidátovi na příštího německého kancléře. Ministr hospodářství současně prohlásil, že konkurence a tlak na přizpůsobení vyvolává u mnoha lidí především úzkost. „Reakcí na tlaky k přizpůsobení je návrat nacionalismu do evropské politiky,“ míní Gabriel.

Pokud by EU pokračovala v dosavadním kurzu, nelze vyloučit její krach, zdůraznil předseda vlivného Německého odborového svazu Reiner Hoffman. „Svobody EU nesmí jít na úkor zaměstnanců,“ řekl podle APA švédský sociálnědemokratický premiér a bývalý předseda velkého odborového svazu Stefan Löfven.

Přečtěte si s jakou agendou přichází Evropská unie:

Evropská komise chce doplnit pravidla pro bankovní sektor

BRAND24

Evropa vyzvala k novému začátku v kontrole zbrojení

 Budova evropského parlamentu v Bruselu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).