Menu Zavřít

Sobotku rozčílily Babišovy změny EET: Mají tohle poplatníci zapotřebí?

23. 11. 2016
Autor: čtk

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) naštval dnešní návrh vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) na změny v elektronické evidenci tržeb. Předlohu chce posoudit, možnost paušálu podle něj možná zavede nerovnost. Řekl to po dnešním jednání koaliční rady.

„Očekával bych od ministerstva financí větší rozvahu, více profesionální přístup, ne to že na poslední chvíli večer dostaneme návrh, který jsme viděli poprvé až tady,“ uvedl Sobotka. Politik, který většinou zachovává odstup, dokonce novinářům řekl, že tento krok ho rozčílil. Dál ale podporuje spuštění systému. Své znepokojení ventiloval premiér i na twitteru, kde označil Babišův postup na „strašný“.

Babiš v České televizi potvrdil, že konfliktní situace při projednávání návrhu na změny v elektronické evidenci tržeb nastala. „Pan premiér se rozčílil, postavil se a řekl, že nemusíme pokračovat. Tak já jsem se sbalil a odešel,“ popsal. Doufá, že nálada kolem návrhu jeho hnutí na možnost vyjmutí malých živnostníků z povinnosti EET se uklidní. V urovnání sporů doufá i Sobotka. Uvedl, že návrh předneslo ANO neočekávaně a až na konci koaličního jednání. Předtím lídři jednali tři hodiny. Návrhy ČSSD a ANO se na něm nicméně míjely. ČSSD neuspěla s rychlým projednáním změn v nemocenské dlouhodobě nemocných.

„Byl na to dostatek času, tohle není dobrý signál, který ministerstvo občanům poslalo,“ řekl Sobotka novinářům. Babiš podle něj změny vysvětluje například tím, že na internetu se objevují informace o případných demonstracích. Z Babišovy strany prý cítí jistou paniku.

„Není důvod pro odklady. To, co dnes předvedlo ministerstvo, musíme zanalyzovat,“ uvedl. Problém vidí v možnosti vynětí z podmínek systému pro malé živnostníky, kteří se přihlásí k daňovému paušálu a ročním podnikatelským příjmům do 250 tisíc korun. Může to podle něj založit nerovnost a rozmíšky mezi podnikateli. Smířlivěji se Sobotka dívá na návrh týkající se e-shopů. I tam podle něj ale mělo ministerstvo se systémem jejich práce počítat.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka novinářům řekl, že v případě elektronické evidence dochází na dřívější připomínky jeho strany. „EET-před koaličním výbuchem? Babiš háže na stůl změny na poslední chvíli, ČSSD hysterčí, dochází na dřívější připomínky KDU-ČSL,“ napsal v jednom ze svých dnešních tweetů předseda poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola.

Jurečka uvedl, že je poměrně rád, že ministerstvo financí konečně pochopilo, že nemyslelo na všechny varianty. „Návrh jde správným směrem, není to věc, která by měla ohrozit zavedení EET od 1. prosince, ale je to prostor pro podání tohoto pozměňovacího návrhu,“ uvedl Jurečka. Na detailní rozbor chce KDU-ČSL několik dnů. „Požádal jsem i kolegy z ČSSD, aby opravdu zklidnili emoce, aby si nad návrh sedli, protože má určité racio,“ uvedl. Je podle něj nicméně škoda, že Babiš si na změny vzpomněl až těsně před spuštěním systému. „Na druhou strnu je lépe ještě teď ty chyby napravit,“ uzavřel.

Dále čtěte:

Další změna v EET: ANO chce vyjmout malé podnikatele

CONTENT24

Nejméně nových firem za čtyři roky. Na stravování již dopadá EET

Od kdy se vás týká EET?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).