Menu Zavřít

Sobotka: S Čínou chceme mít vyvážené obchodní a investiční partnerství

15. 11. 2016
Autor: ČTK

Česko chce mít vyvážené obchodní a investiční partnerství s Čínou. Na úvod Česko-čínského investičního fóra to na Pražském hradě řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V současnosti má Čína výrazně přebytkovou obchodní bilanci, do Česka vyváží zhruba desetinásobek proti dovozu. Sobotka také uvedl, že Česko stojí o dialog o dodržování lidských práv.

„Čína je pro nás důležitý ekonomický partner. Stavíme se k ní stejně jako většina evropských států, na základě vzájemného respektu,“ řekl Sobotka. „Stojíme o vyvážené partnerství v obchodní a investiční oblasti, nechceme zůstávat pozadu, pokud jde o oboustranně výhodnou spolupráci,“ doplnil.

Zvláštní zmocněnkyně čínského ministerstva zahraničí pro spolupráci se zeměmi střední a východní Evropy Chuo-Yü-Čen označila vzájemné vztahy ČR a Číny za nejlepší v novodobé historii. Náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký vyjádřil přání, aby se ČR stala vstupní branou čínských firem do EU. „Počítáme s investicemi do průmyslových podniků, speciálních výrobních parků, civilního letectví i finančnictví,“ uvedl.

Podle údajů ministerstva obchodu Česko loni vyvezlo do Číny zboží za 45,5 miliardy korun. Dovoz z Číny měl hodnotu 464,7 miliardy. Výrazně zápornou obchodní bilanci s Čínou má Česko dlouhodobě.

Objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem klesl o 616 milionů korun. Čtěte více:

Investice na ústupu: čínský kapitál v českých firmách se snížil

Jie Ťien-ming a Miloš Zeman

Sobotka dnes uvedl, že se vztahy mezi Českem a Čínou dynamicky rozvíjejí. Zejména to je ve strojírenském průmyslu, ale také v dopravním sektoru, ve vědě a výzkumu či ve zdravotnictví. Významné podle něj bylo vytvoření tří přímých leteckých linek mezi Českem a Čínou, díky němuž by mělo letos do Česka dorazit 400 tisíc čínských turistů.

Česká vláda chce podle Sobotky pomáhat českému exportu potravin a zemědělských produktů. Tento záměr ale nedávno zkomplikovalo zrušení cesty ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) do Číny, o němž rozhodl Peking. Cesta byla zrušena krátce poté, co se ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Sobotka dnes také uvedl, že Česko stojí o pokračování dialogu o dodržování lidských práv. Zdůraznil potřebu udržovat těsné kontakty, které podle něj vytvářejí prostor pro vzájemné porozumění.


Dále čtěte:

BRAND24

Zůstane u slov? Čínské projekty v Česku mají zpoždění, vzájemný obchod klesá

CEFC dokončuje v Česku investice za 31 miliard, plánuje další za deset


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).