Menu Zavřít

Sobotka: Premiérem by mohl být Zaorálek i Chovanec

4. 5. 2017
Autor: čtk

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nebo ministr vnitra Milan Chovanec jsou podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (všichni ČSSD) nejpravděpodobnějšími kandidáty na místo premiéra, pokud by prezident Miloš Zeman po přijetí demise dal sociální demokracii šanci složit novou vládu. Sobotka dnes na Pražském hradě požádá o termín ve druhé polovině května, kdy chce prezidentovi Miloši Zemanovi formálně předat demisi.

„Včera na grémiu nám předseda vlády Bohuslav Sobotka řekl, že on je připraven dát funkci k dispozici, že on netrvá na tom, aby byl ve funkci premiéra,“ uvedl Zaorálek. „Zároveň předpokládá (Sobotka), že pokud sociální demokracie dostane od prezidenta šanci, tak říká, že jsme schopni určitě dodat kandidáta, a že za sebe opakuje, že vidí jenom dvě možné alternativy za sociální demokracii,“ pokračoval Zaorálek.

Na otázku, zda těmi variantami jsou Zaorálek a Chovanec, šéf české diplomacie odpověděl: „To je to, co premiér říká, že mu připadá jako nejpravděpodobnější varianta. To je jeho názor. On sám také říká, že by bylo třeba, aby rozhodlo předsednictvo strany,“ doplnil ministr.

O šéfovi české diplomacie jako možném nástupci Sobotky hovořil už dříve předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Právě kvůli Babišovi se Sobotka rozhodl podat demisi celé vlády. Ministr podle něj neumí vysvětlit podezření, která se týkají jeho podnikání. Babiš a ministři za ANO Sobotkův krok odmítají a tvrdí, že ze svých pozic neodstoupí.

Ministr zahraničí připustil, že o aktuální vládní krizi by mohl s prezidentem Zemanem mluvit také na návštěvě Číny, kam společně odlétají příští týden. Iniciativa je podle něj na prezidentovi. On sám pověření strany k jednání nedostal. Je však připraven prezidentovi sdělit, na čem se grémium zatím shodlo, pokud o to hlava státu bude mít zájem. Kromě Zaorálka do Číny poletí také několik dalších ministrů včetně šéfa vnitra Chovance.

Zeman přijme jen Sobotkovu demisi
Prezident Miloš Zeman přijme pouze demisi premiéra Bohuslava Sobotky, nikoli celé vlády, píše Právo. Zeman by tím porušil ústavní zvyklosti. On a jeho poradci ale podle listu míní, že podle ústavy podává premiér demisi pouze za sebe. Sobotka jde dnes za Zemanem, demise by měla začít platit ve druhé polovině května.
ČSSD a část opozice se kloní k jinému výkladu. „V podkladu se praví, že s výjimkou jednoho komentáře k ústavě, který byl publikován, drtivá většina ústavních právníků se shoduje na tom, že demise předsedy vlády znamená demisi celé vlády,“ uvedl předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). „Výklad a tradice naší ústavnosti jasně nahrává tomu, že když se jedná o demisi, je to demise celé vlády, nikoli premiéra země,“ řekla místopředsedkyně frakce ODS Jana Černochová.

Zaorálek uvedl, že by ho překvapilo, kdyby se demise týkala pouze premiéra, jak to naznačují některé právní posudky.

S výkladem, že demise premiéra znamená konec celé vlády, souhlasí ústavní právník Jan Kysela. „Plyne to nejen z ústavy, ale je to potvrzeno i dlouhodobou ústavní praxí. Takže se mi zdá, že tu není žádný prostor pro to, abychom si najednou mysleli, že to je jinak,“ řekl.

K výkladu vede podle Kysely už systematika a konstrukce ústavy. „Z ní plyne, že vláda je bezprostředně intenzivně spjata s osobou předsedy vlády. Předseda vlády je ten, který si vybírá ministry, který se zbavuje ministrů,“ řekl. Česko se tímto blíží kancléřskému modelu z Německa či Rakouska, uvedl.

Interpretaci podle něj podporuje i dlouhodobá a stabilní ústavní praxe. „Kromě toho, že se občas objevuje usnesení vlády, kterým sama podává demisi na první povolební schůzi, demise předsedy vlády byly podle mého soudu vždy chápány jako demise vlády,“ řekl.

Zeman ani Bělobrádek nechtějí předčasné volby

Se Zemanem už se sešel předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. S prezidentem se shodl na tom že nechtějí vznik úřednické vlády ani vypsání předčasných voleb. Vicepremiér by si také přál co nejrychlejší podání demise vlády, aby se současná situace mohla rychle vyřešit. Nechává to ale na premiérovi.

Bělobrádek nechtěl spekulovat o tom, kdo by se měl stát novým premiérem. Podle něj se ani nedá vyloučit to, že by nová vláda byla bez Sobotky i bez vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Zeman ale podle něj neřekl, že tuto variantu podporuje.

Grémium ČSSD za nejlepší cestu z krize označilo pokračování vlády na půdorysu současné koalice bez Babiše. To ale nepřipouští hnutí ANO. Sobotka mluví o potřebě kompromisu mezi všemi třemi stranami současné vládní koalice, ČSSD přitom podle něj neklade žádné kategorické požadavky na své zastoupení ve vládě.

BRAND24

Strany vládní koalice nechtějí předčasné volby. Část opozice je kvůli vládní krizi naopak podporuje. Vyplynulo to z dnešní schůzky zástupců sněmovních stran u předsedy dolní komory Jana Hamáčka (ČSSD). TOP 09 usiluje o mimořádnou schůzi k rozpuštění Sněmovny, volby by měly být podle této strany v červnu. ODS se už dřív vyslovila pro zářijový termín.

„Vládní koalice má zájem, aby Sněmovna dál fungovala, schvalovala zákony tak, jak je to naplánováno,“ řekl novinářům předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Budeme usilovat o to, aby v nejbližší možné době byla svolána mimořádná schůze, na které se Sněmovna rozpustí,“ prohlásil naopak šéf klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera. Hamáček uvedl, že pokud žádost o mimořádnou schůzi dorazí, svolá další schůzku zástupců poslaneckých klubů.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).