Menu Zavřít

Sobotka odmítá Zemanův a Hoferův posílený Visegrád

13. 9. 2016
Autor: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl vytváření unií v Evropské unii. O posílení střední Evropy v EU v pondělí mluvili prezident Miloš Zeman s rakouským prezidentským kandidátem Norbertem Hoferem. Například snahy udělat z visegrádské skupiny (V4; Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko) formální instituci, jdou proti zájmům ČR, uvedl Sobotka v tiskovém prohlášení zveřejněném na stránkách vlády.

Zeman Hofera v pondělí přijal na Pražském hradě. Po skončení schůzky Hofer řekl, že spolu mluvili o tom, zda by do budoucna bylo možné dát do budoucna střední Evropě silnější hlas v rámci EU. „Chceme vytvořit unii v unii,“ uvedl Hofer. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka projekt unie v unii zhruba koresponduje s představou rozšířené visegrádské skupiny. Zeman v minulosti několikrát mluvil o možnosti užší spolupráce Visegrádu s Rakouskem nebo Slovinskem.

Sobotka chce silnou Evropu

Sobotka uvedl, že základem spolupráce ve V4 je společný zájem na silné a jednotné Evropě, nikoli vytváření unie v EU. „Jakékoliv snahy dělat z Visegrádu formální instituci či experimentovat s 26 let fungujícím formátem čtyř velmi blízkých zemí jdou proti našim zájmům,“ uvedl v prohlášení Sobotka.

BRAND24

O unii v rámci Unie čtete více:

Chceme unii v rámci unie, shodli se Zeman s Hoferem

 Miloš Zeman a Norbert Hofer (Zdroj: čtk)

„Stavění zdí kolem Visegrádu“ by podle Sobotky skupinu poškodilo. „Sami bychom se jen odsouvali na okraj dění v EU a ztráceli vliv na to, co se děje,“ uvedl. Pokud má Evropa uspět, bude to vyžadovat společné úsilí a vzájemné pochopení, dodal.

Na současné V4 Sobotka ocenil, že není zatížena byrokracií, formalizovanými strukturami a administrativou. „Jsme schopni otevřeně o věcech hovořit, formulovat jasná stanoviska, prosazovat společné postoje, ale současně nijak nenarušovat jednotu unie a nevytvářet příkopy,“ uvedl. Na summitu EU v Bratislavě na konci tohoto týdne proto chce Sobotka podporovat posílení jednoty unie, důvěru a postupnou reformu EU.

Přečtěte si komentář k současné politice V4:

Stále horší zápach Visegrádu

Visegrádská čtyřka, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).