Menu Zavřít

Sobotka: Digitalizace průmyslu přitáhne německé investory

25. 8. 2016
Autor: ČTK

Česko by mělo vytvořit takové prostředí, aby do země přicházeli další němečtí investoři. Velkou výzvu v tomto směru představuje digitalizace průmyslu, řekl premiér Bohuslav Sobotka po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Česko podle něj usiluje i o užší spolupráci s německým Frauenhoferovým institutem, který podporuje aplikovaný výzkum.

Takzvaná čtvrtá průmyslová revoluce, kterou přináší digitalizace ekonomiky, představuje podle Sobotky velkou výzvu. „Řada německých firem v České republice podniká v oblasti průmyslu a velkou výzvou pro ně i pro nás je trend digitalizace průmyslu,“ řekl Sobotka.

„My bychom velmi rádi v České republice vytvořili prostředí pro to, aby přicházely i další investice a aby se těmto německým firmám, které u nás zaměstnávají velké množství lidí a investují také do vědy a výzkumu, do budoucna dařilo,“ řekl Sobotka.

Premiér s německou kancléřkou společně ocenili také výzkumnou a vědeckotechnickou spolupráci obou zemí. „Asi nejdynamičtěji se v našich vztazích rozvíjí oblast vědy a výzkumu. Před námi je řada nových společných projektů. Pro nás je velmi důležitá spolupráce s Frauenhoferovou společností, která je největší institucí na podporu aplikovaného výzkumu v Evropě a tato společnost se představí v polovině letošního října i tady v Praze,“ uvedl Sobotka.

Frauenhoferův institut působí v Německu a zaměřuje se na propojení vědy s konkrétními potřebami průmyslu, aby podniky mohly ihned realizovat výsledky aplikovaného výzkumu. Sobotka už loni při návštěvě Berlína vyjádřil přání, aby institut rozšířil své aktivity i do Česka.

BRAND24

Rozvoj česko-německé vědecké spolupráce se projevil i při návštěvě Merkelové a Sobotky na pražském ČVUT. Zástupci univerzity podepsali dohodu o spolupráci s představiteli Německého výzkumného střediska pro umělou inteligenci (DFKI). Podle mluvčího vlády Martina Ayrera dohoda stanovuje oblasti, ve kterých budou obě strany rozvíjet společný výzkum a vývoj a obsahuje závazek ke sdílení informací.

Během návštěvy ČVUT kancléřka diskutovala se zástupci Akademie věd, průmyslu, odborů i vysokých škol. Setkala se rovněž se svým někdejším učitelem Rudolfem Zahradníkem a zapsala se do pamětní knihy ČVUT.

Nepřehlédněte, co dále provázelo návštěvu Merkelové v Praze:

Česko a Německo dál rozdělují kvóty, potvrdila návštěva Merkelové

Proti Merkelové v Praze protestovalo asi 200 lidí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).