Menu Zavřít

Sobotka: ČSSD je poslední překážkou před Babišovou absolutní mocí

26. 11. 2016
Autor: ČTK

Předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka označil Andreje Babiše a jeho hnutí ANO za hlavního soupeře ČSSD v celostátních volbách. Uvedl, že předseda ANO není superman, dá se porazit a sociální demokraté se ho nesmějí bát.

„Využívá své peníze, Agrofert, noviny, média, aby získal absolutní moc v České republice,“ řekl Sobotka na adresu Babiše, jehož hnutí ANO momentálně podle většiny volebních průzkumů před ČSSD výrazně vede, na konferenci krajské ČSSD v Královéhradeckém kraji.

„Mě mrzí, že pan Sobotka si našel viníka prohraných krajských voleb ve mně,“ sdělil Babiš. Uvedl, že Sobotka proti němu používal už před volbami negativní rétoriku, a když ČSSD prohrála krajské volby, poslal spolustraníkům dopis, kde z porážky obvinil právě jeho. Sobotkova slova jsou podle něj jen pokračováním této rétoriky. „Čekal bych, že pan premiér vyvodí osobní odpovědnost, a ne že bude ukazovat prstem na mě,“ dodal Babiš.

Sociální demokraté o víkendu zahajují sérii nominačních krajských konferencí, které před březnovým sjezdem ukážou, jakou podporu má Sobotka ve straně. Po neúspěchu v říjnových krajských a senátních volbách Sobotka čelil kritice, žádný vyzyvatel se ale do volby nového předsedy zatím nepřihlásil. V sobotu se koná krajská konference ČSSD nejen v hradeckém, ale i v Pardubickém kraji. Předsedu ANO a ministra financí Babiše kritizoval Sobotka tento týden i kvůli možným změnám v elektronické evidenci tržeb, s nimiž Babiš přišel na středeční koaliční radě, Babiš kritiku odmítá.

Andrej Babiš zůstává nejpopulárnějším politikem. Čtěte více:

Nejpopulárnějším politikem je Babiš. Gazdík posílil

 Andrej Babiš (ANO) se od svých výroků o Letech distancoval.

V Hradci Králové na zasedání krajské ČSSD Sobotka zhodnotil výsledky krajských voleb a apeloval na to, aby kraje vytvořily kvalitní kandidátky pro celostátní volby v příštím roce, aby se zastavil odliv levicových voličů k hnutí ANO. „My jsme poslední překážka, aby Andrej Babiš získal absolutní moc,“ řekl Sobotka.

Dodal, že hradecké sociální demokraty přijel požádat o podporu. Podle něj již tradiční nástroje volebních kampaní nefungují a sociální demokracie musí změnit strategii a také se sjednotit.

„Klíčová témata do voleb jsou pro nás podpora rodin s dětmi, dostupné kvalitní zdravotnictví, také otázka podpory seniorů. A skutečně velmi dobré sociální politiky, která bude myslet na lidi, zejména na pracující a zaměstnance,“ řekl Sobotka.


Dále čtěte:

BRAND24

Média ve volbách zobrazovala ANO v lepším světle než ČSSD

Sobotka zahájil schůzky s ministry. Podle Babiše odvádí pozornost


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).