Menu Zavřít

Sobotka: Členství v EU je pro Brity bezpečnější variantou

23. 6. 2016
Autor: ČTK

Česká vláda je přesvědčena o tom, že Evropská unie bude silnější s Británií jako svým členem, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k dnešnímu referendu, v němž Britové hlasují o setrvání své země v unii. Demokratický Západ podle Sobotky čelí hrozbám a jeho štěpení by bylo chybou. Premiér věří tomu, že Brity pro hlasování zůstat v EU přesvědčí ústupky pro Británii v dohodě o reformě EU.

„Vliv Velké Británie, včetně vlivu na podstatná ekonomická a politická rozhodnutí, by se mimo EU výrazně snížil,“ uvedl Sobotka. Návrat k nacionalismu namísto dosavadní spolupráce by byl podle premiéra chybou v době, kdy demokratický Západ čelí hrozbě terorismu, bezpečnostní nestability, nekontrolované migrace či klimatických změn. „Právě rozsáhlá integrace, zahrnující dnes většinu Evropy, je tou nejlepší pojistkou dlouhodobého mírového soužití mezi národy na našem kontinentě,“ dodal.

BRAND24

Rozhodnutí Britů setrvat v EU by měla podpořit dohoda o reformě EU z února, pro kterou ČR i další členské státy učinily řadu „často bolestivých“ ústupků, míní Sobotka. Unijní země tím podle něj daly najevo, že problémy jednoho členského státu neberou na lehkou váhu a snaží se je v rámci evropského společenství řešit.

„Věřím, že tento přístup a jeho výsledek v podobě únorové dohody pomůže přesvědčit občany Velké Británie o tom, že členství v EU pro ně není rizikem, ale tou lepší a bezpečnější variantou budoucnosti,“ uvedl premiér.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).