Menu Zavřít

Smlouva s Liglassem působí v Kyrgyzstánu politické turbulence

18. 7. 2017
Autor: čtk

Smlouva s českou společnosti Liglass Trading o dostavbě energetické kaskády v Kyrgyzstánu plně ochraňuje zájmy země, Kyrgyzstán nemá informace o údajném bankrotu české firmy. V rozhovoru pro kyrgyzskou agenturu Kabar to řekl šéf státního výboru pro průmysl a energetiku Dujšebek Zilalijev. V místních médiích se nicméně objevují výzvy, aby středoasijský stát smlouvu s Liglassem vypověděl.

Společnost Liglass Trading CZ sídlící u Železného Brodu uzavřela minulý týden dohodu o výstavbě a provozu dvou hydroelektráren v Kyrgyzstánu. Náklady mají dosahovat až 700 milionů dolarů (až 15,9 miliardy korun). Český podnik má rovněž vynaložit zhruba 37 milionů dolarů (přes 841 milionů korun) na koupi podílu ruské firmy RusGidro (RusHydro) ve společnosti Verchně-narynskije GES, která měla projekt na starosti.

Podle informací českého tisku ale společnost Liglass není v Česku v oboru známá a její dosavadní obrat dosahoval jen stovek tisíc korun. Mluvčí Pražského hradu označil v pondělí kritické informace českých médií za hysterické. Za zájmy české společnosti se v Kyrgyzstánu podle serveru Neovlivni.cz přimluvil prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Podle Zilalijeva do Kyrgyzstánu příští týden dorazí zástupci Liglassu, kteří „odpoví na všechny otázky“ a promluví o svých zkušenostech z výstavby vodních elektráren. Podle serveru 24.kg mají zástupci české firmy do Kyrgyzstánu přijet už dnes. „Tvrzení, že smlouva (s Liglassem) byla uzavřena jen na základě jednoho doporučujícího dopisu z kanceláře českého prezidenta, je naprostá lež,“ řekl Zilalijev.

Kyrgyzský představitel nemá obavy, že by případné problémy jeho zemi jakkoli poškodily. „Pokud naruší své závazky, máme právo smlouvu jednostranně vypovědět,“ konstatoval. Prvním závazkem Liglassu je podle něj úhrada 37 milionů dolarů za koupi podílu firmy RusGidro.


Přečtěte si o Mynářově roli v zakázce Liglassu:

Neznámá česká firma bude stavět elektrárnu v Kyrgyzstánu. Přimluvil se za ni Mynář

Kancléř Vratislav Mynář


Pokud Češi částku nezaplatí do 50 kalendářních dnů, „bezbolestně vypovíme smlouvu bez jakýchkoli finančních ztrát,“ řekl kyrgyzský politik. Dodal, že bankovní záruku v „docela velké výši“ poskytla Liglassu jistá velká evropská banka. Její jméno odmítl Zilalijev uvést s odvoláním na obchodní tajemství.

Bývalý kyrgyzský ministr zahraničí Alikbek Džekšenkulov, který před lety působil jako velvyslanec v České republice, je přesvědčen, že kyrgyzská strana by měla smlouvu s českou firmou vypovědět. Jedině tak si Kyrgyzstán „zachová tvář“, řekl serveru Vesti.kg.

„Tento krok (smlouva s Liglassem) poškozuje pověst naší země nejen v Česku, ale v celé Evropské unii. Svou přítomností při podpisu smlouvy prezident (Aslambek Atambajev) pošpinil pověst svou i své země. Je třeba zjistit, jak se to mohlo stát,“ řekl diplomat.

BRAND24

Občanský aktivista Edil Bajsalov napsal otevřený dopis premiéru Soorobaji Žeenbekovovi, v němž ho vyzval, aby uvolnil z funkce Zilalijeva a šéfa Národního energetického holdingu Ajbeka Kalijeva, uvedl server 24.kg. Zprávami o firmě Liglass Trading byla podle něj kyrgyzská veřejnost šokována.

Přečtěte si také:

Firma s českými kořeny chystá v Austrálii projekt obří solární elektrárny

Minireaktory mají zachránit energetickou budoucnost Británie

Skončily turbíny od Siemensu na Krymu? Firma to vyšetří


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).