Menu Zavřít

Slovenský tisk: Zeman je xenofob obdivující východní diktaturu, šance má ale velké

10. 3. 2017
Autor: čtk

Česká společnost se bude muset rozhodnout, zda se ještě hlásí k humanistickému a prozápadnímu demokratovi Tomáši Garriguu Masarykovi, nebo zda jejím hrdinou je xenofob obdivující východní diktaturu. Napsal to dnes slovenský list Denník N, který tak komentoval oznámení prezidenta Miloše Zemana, že se pokusí obhájit prezidentský mandát. List očekává silnou mobilizaci obou voličských táborů. Podle listu Pravda má Zeman velkou šanci na opětovné zvolení.

Miloš Zeman je politik, jehož názory a slovník jsou charakteristické pro radikální pravici, ačkoli on sám se označuje za sociálního demokrata,“ napsal deník. Dodal, že po Zemanově oznámení, že se bude ucházet o druhý mandát, je jasné, že jiní čeští pravicoví radikálové a extremisté, kteří o prezidentské kandidatuře možná uvažovali, mohou své snahy ukončit, protože Zeman jim vezme všechny xenofobní voliče.

„V jistém smyslu je možná dobře, že Zeman se rozhodl kandidovat, protože v tomto souboji bude muset jít česká společnost k jádru věci a odpovědět si na otázku, zda se ještě hlásí k odkazu humanistického a prozápadního demokrata T.G. Masaryka, nebo zda jejím novým hrdinou je xenofob obdivující východní diktaturu,“ napsal list.

Deník uvedl, že za čtyři roky ve funkci prezidenta Zeman potvrdil nejhorší obavy těch, kteří si o něm ani předtím nedělali iluze. Představa, že by měl být opět zvolen, je podle listu pro mnohé natolik děsivá, že mobilizace české společnosti může být podobná té na Slovensku v roce 1998, kdy bylo třeba porazit autoritářského premiéra Vladimíra Mečiara.


Dokázal by Zeman vyjít s osmi tisíci? Čtěte komentář Petra Holce

Miloš Zeman

List nespekuluje o šancích Zemana na opětovné zvolení, napsal ale, že „zdravotně je na tom bídně“. Podle deníku má Zeman stabilní voliče, ovšem není jich dostatek na vítězství ve druhém kole voleb, pokud by měl proti sobě kandidáta se schopností oslovit voliče středu.

„Mnohem zajímavější souboj o post českého prezidenta bude v táboře, který by měl do druhého kola poslat proti Zemanovi kandidáta schopného jej porazit. O tom, že Zeman do druhého kola postoupí, pochybuje dnes v Česku totiž málokdo,“ napsal Denník N. Protizemanovský tábor je podle něj až příliš pestrý a jsou v něm zastoupeny téměř všechny politické strany a množství nevládních organizací.

Zdramatizuje volby Babiš?

List Pravda považuje Zemanovy šance na obhájení postu prezidenta za velké. „Navzdory tomu, že populistický a občas nedůstojně se chovající prezident společnost spíše polarizoval a jeho zdravotní stav není nejlepší, Zemanova šance na znovuzvolení je velká,“ uvedl deník. Dodal, že zatím jediný Zemanův reálný protikandidát Michal Horáček spíše nedokáže svým životním příběhem oslovit dostatek voličů.

BRAND24

Zemanův osud má podle listu Pravda v rukou lídr hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. „Pokud by se šéf momentálně nejsilnějšího hnutí rozhodl nasadit vlastního koně, volby se mohou ještě zdramatizovat. V případě, že by podpořil Zemana, tak o nájemci Pražského hradu by asi bylo rozhodnuto,“ napsala Pravda.

Dále čtěte:

Zeman odmítá roli favorita, nepovede prezidentskou kampaň

Zeman chce být dál prezidentem. Kandidaturu potvrdil svým příznivcům

Komentář: Jestli jsou alternativou Horáček s Robejškem, nechte mi radši Zemana


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).