Menu Zavřít

Slovensko vyhostilo kvůli špionáži ruského diplomata. Měl jednat i proti zájmům NATO

5. 12. 2018
Autor: slovakia.mid.ru

Slovensko na konci listopadu vyhostilo ze země ruského diplomata, který působil proti zájmům Slovenska i Severoatlantické aliance. Diplomat podle premiéra Petera Pellegriniho prováděl rozvědné aktivity, které ale předseda vlády blíže neupřesnil. Za poslední roky jde o první známý případ, kdy Bratislava vyhostila diplomatického pracovníka. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že "ruská strana na toto nepřátelské počínání Bratislavy odpoví na základě principu vzájemnosti", tedy stejně.

„Na základě informací vojenského zpravodajství byl 22. listopadu diplomatický pracovník úřadu přidělence obrany velvyslanectví Ruské federace na Slovensku prohlášen na personu non grata, protože prováděl aktivity proti zájmům Slovenské republiky a NATO,“ uvedl Pellegrini. Dodal, že diplomat opustil území Slovenska. Detaily k působení vyhoštěného ruského diplomata ale neuvedl.

Slovensko se dříve v tomto roce podle dostupných informací nepřidalo k většině členských zemí Evropské unie včetně Česka a k dalším státům, které vyhostily ruské diplomaty v souvislosti s případem otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii.

Česko v minulosti opakovaně vyhostilo ruské diplomaty. Server Neovlivni.cz v roce 2015 napsal, že české úřady za poslední čtyři roky vypověděly ze země 11 pracovníků ruské ambasády v Praze a brněnského konzulátu: šlo o diplomaty, administrativně-technické pracovníky a zástupce vojenského úseku. Podle českých tajných služeb v drtivé většině pracovali pro zpravodajské služby Ruské federace.


Přečtěte si: Vojenské zpravodajství varuje před cizími tajnými službami v Česku i Hedvábnou stezkou

 Čínský prezident Si Ťin-pching


Ruský zpravodajský server Newsru.com v souvislosti se slovenským případem poznamenal, že Rusko se poslední dobou ocitá v centru špionážních skandálů. Minulý měsíc v Rakousku zatkli sedmdesátiletého penzionovaného plukovníka kvůli podezření, že býval ruským špionem; podle tisku se přiznal, že za své informace dostal od Rusů 300 tisíc eur (7,8 milionu korun).

Koncem října švýcarská vláda oficiálně pověřila prokuraturu, aby začala trestně stíhat dva Rusy, kteří se podle vyšetřovatelů snažili získat údaje z laboratoře ministerstva obrany, podílející se na vyšetřování otravy bývalého důstojníka ruské armádní rozvědky a britského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury. Laboratoř pracovala i na případech použití chemických zbraní v Sýrii.

BRAND24

Norové 21. září na letišti v Oslu zadrželi kvůli podezření ze špionáže jednapadesátiletého Michaila Bočkarjova, experta na informační technologie, který se zúčastnil semináře v norském parlamentu. Vzhledem k nedostatku důkazů, že by Rus získával utajované informace, byl propuštěn z vazby a opustil Norsko, připomněl server.

Přečtěte si také:

Rusko při špionáži v Česku těží z velké diplomatické mise v Praze, píše BIS

Česká kontrarozvědka pomohla vypnout hackerské servery Hizballáhu v Česku a EU

Z Česka loni odjelo bojovat do Sýrie 11 lidí, dva byli čeští občané

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).