Menu Zavřít

Sleva pro Prahu. Nájem Škodova paláce bude lacinější

1. 6. 2016
Autor: čtk

Vedení Prahy se domluvilo s vlastníkem Škodova paláce, firmou Copa retail, na slevě z nájmu 860 milionů korun. Dohodu oznámily primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a šéfka firmy Copa retail Abigail Schaefferová. Firma městu sleví z celkové částky, která se původně měla vyšplhat až na 4,4 miliardy korun za dvacetiletý nájem.

Praha se v dohodě také vzdala opčního práva a prodloužila nájem o rok a půl. Palác, kde sídlí většina magistrátních úředníků, má Praha původně pronajatý od roku 2006 do roku 2026.

„V roce 2003 měl magistrát možnost budovu získat, ale o několik let později si jej pronajal za 4,4 miliardy korun. Již jako šéfka Transparency International jsem tuto soutěž rozporovala, ale neúspěšně. Jediným možným řešením bylo vyjednávat. Nesmyslnou kriminalizací a postojem kolegů z TOP 09 se to trochu protáhlo, když Prahu uvrhli v roce 2013 do nesmyslných procesů, které jsme prohráli,“ řekla Krnáčová.

Podle radního Radka Lacka (ANO) se město a firma také dohodly na zastropování inflační doložky na maximálně 3,5 procenta ročně a Praha se vzdá opčního práva na případný odkup budovy. Nájemné nově nebude platit v korunách, ale v eurech. „Dochází k prodloužení nájmu o rok a půl,“ řekl Lacko. Smlouva tak skončí v červnu 2028. Schaefferová označila dohodu jako rozumný kompromis.

NKÚ bude mít díky státu vlastní budovu

Vláda schválila stavbu sídla NKÚ, Babišovi navzdory

 Budova NKÚ

Město v minulosti podalo kvůli nájemnému dvě žaloby, u soudu neuspělo. Radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice) řekl, že město se také vzdá všech soudních sporů. Poté co Praha prohrála oba soudy proti Copa retail, právníci původně uvedli, že město podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

BRAND24

Zda bude po skončení smlouvy Praha hledat nové místo pro úředníky, nebo zda prodlouží nájem ve Škodově paláci, není jasné. „O tomto se bavit je předčasné,“ řekla Krnáčová. V minulosti se mluvilo o výstavbě nové vlastní budovy například na Florenci nebo na Knížecí v Praze 5.

Krnáčová při vyjednávání loni omylem zaslala svou korespondenci s Schaefferovu opozičnímu zastupiteli. V e-mailových zprávách obě ženy řešily výběr právníků, kteří budou město zastupovat. Opoziční TOP 09 kvůli tomu na ni podala trestní oznámení, které nedávno policie odložila.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).