Menu Zavřít

Šlachta chce odejít od policie. Nesouhlasí s reorganizací

9. 6. 2016
Autor: ČTK

Členové vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včetně jeho ředitele Roberta Šlachty požádají kvůli chystané reorganizaci policie o odchod do civilu. Během dnešního jednání na policejním prezidiu oznámil Šlachta vedení policie, že se změnami nesouhlasí.

V tiskové zprávě to oznámil mluvčí útvaru Pavel Hanták. Reorganizace vyvolala spory ve vládě či justici, podle kritiků by změny mohly ovlivnit vyšetřování složitých kauz.

„Robert Šlachta oznámil vedení Policie ČR, že s připravenými změnami nesouhlasí, nemůže se na nich podílet, a proto v následujících dnech doručí policejnímu prezidentovi svou žádost o uvolnění ze služebního poměru,“ sdělil Hanták. „Společně s ním na místě oznámil svou rezignaci i jeho 1. náměstek Stanislav Růžička a někteří vedoucí odborů a expozitur ÚOOZ,“ doplnil.

Co na odchod šéfa ÚOOZ říkají politici
Miroslav Kalousek (TOP 09) „Pánové se rozhodli a odcházejí a já se domnívám, že politici by k tomu měli být zdrženliví,“
Milan Chovanec (ČSSD) „Nerozumím kroku plukovníka Šlachty. Mrzí mne to. Je to zjevně politické gesto,“
Robert Pelikán (ANO) „Jsem z toho smutný a šokovaný. Tohle jsou policisté, o které nemáme přicházet“
Roman Váňa (ČSSD) „Rozhodnutí plukovníka Šlachty vnímám jako emocionální a možná nebylo potřeba tak silných gest,“

Podle serveru Lidovky.cz chtějí představitelé útvaru požádat o odchod k 1. červenci, kdy má reorganizace začít. Do tohoto data mohou podle serveru svou žádost podle zákona stáhnout.

 Dopis ministrovi od příslušníků ÚOOZ

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, vedenou jedním ředitelem. Má mít speciální oddělení pro organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci.

V souvislosti se změnami se v médiích objevily spekulace, podle kterých měl být Šlachta, jehož tým mají žalobci při vyšetřování kauz ve větší oblibě než protikorupční policii, odstaven na vedlejší kolej.

Policejní prezident Tomáš Tuhý při středečním oznámení změn řekl, že pro Šlachtu bude místo i v novém útvaru a že jeho pozice je pevná. Šlachta ale prohlásil, že je znepokojen tím, že ho vedení policie o reorganizaci předem neinformovalo.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman napsal dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), v němž píše o obavách ze snížení kvality policejní práce či vzniku velké policejní složky, která se bude jen těžko řídit.

„Naplnily se mé obavy, že špatně komunikovaná reforma může vést k odchodu zkušených a slušných policistů,“ řekl dnes k odchodu Šlachty Lidovkám.cz. Kvůli reorganizaci sboru se na žádost vládního hnutí ANO uskuteční příští středu dohodovací řízení. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde o účelový nátlak. Reorganizaci hájí a tvrdí, že je připravena profesionálně.

Šlachta vede ÚOOZ od roku 2008. I jeho předchůdce Jan Kubice odcházel po sporech s nadřízenými, údajně kvůli neshodám s tehdejším ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) a vedením policie. Později se ale Kubice stal ministrem vnitra ve vládě Petra Nečase (ODS).

BRAND24

Zatýkání na nejvyšších místech
Největší pozornost veřejnosti přilákal útvar před třemi lety, kdy začal řešit kauzu Jany Nagyové a expremiéra Petra Nečase v případě podezření z politické korupce. Zásah, který sahal až k těm nejvyšším místům tehdejší tuzemské politiky, si následně pád vlády pravicové koalice ODS a Top 09. V poslední době útvar proslul svými zásahy i v řadách policie. K těm došlo letos v květnu. Příčinou měly být úniky informací a jejich vynášení z trestních řízení.

Přečtěte si o případu, kdy Šlachtův tým zatýkal u kolegů z protikorupčního:

Šlachtův tým zatýká v řadách protikorupční policie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).