Menu Zavřít

Ministr Krčál končí kvůli obvinění z plagiátorství. Nahradit ho má Maláčová

17. 7. 2018
Autor: ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) končí kvůli podezření z plagiátorství ve funkci. Oznámil, že nabídl stranickému šéfovi Janu Hamáčkovi svůj odchod, protože nechce zatěžovat sociální demokracii, vládu, ale ani svou rodinu a své zdraví. Hamáček jeho rezignaci přijal a premiéru Andreji Babišovi (ANO) navrhl, aby se novou ministryní stala Jana Maláčová, která na ministerstvu práce dosud vedla odbor rodinné politiky a politiky stárnutí.

Web Seznam Zprávy.cz v pondělí informoval, že v Krčálově bakalářské práci na téma Mládež a volný čas je mnoho stránek textu, který dříve napsal jiný autor. Kvůli obdobnému problému skončila minulý týden ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO). Krčál řekl, že za normální situace by své pochybení nepovažoval za tak zásadní, aby ohrozilo jeho postavení ve vládě. Vzhledem k současné situaci ale nechtěl zatěžovat stranu či kabinet.

Krčál řekl, že za normální situace by své pochybení nepovažoval za tak zásadní, aby ohrozilo jeho postavení ve vládě. „Ovšem vzhledem k současné politické situaci a tomu, jakou práci dalo sestavení vlády s důvěrou, nechci být zátěží,“ uvedl. Dodal, že kromě ČSSD a vlády nechce ohrožovat také svou rodinu a zdraví. „V minulosti jsem prodělal těžké onkologické onemocnění, které bylo spojeno se stresem,“ řekl.


Přečtěte si komentář: Vtipů netřeba. Babišovy dámy se zesměšňují samy

Ondřej Stratilík


Ministr práce proto nabídl Hamáčkovi svou rezignaci. „Později podám i demisi člena vlády,“ uvedl. Hamáček poděkoval Krčálovi za jeho rozhodnutí i práci, kterou dosud odvedl. „Jeho rozhodnutí respektuji a přijal jsem jeho nabídku rezignace,“ dodal. Babiše o dohodě informoval a sdělil mu, že za ČSSD navrhne do funkce ministryně práce Maláčovou. „Je to odbornice, členka sociální demokracie, na ministerstvu působí, takže nebude mít problém převzít štafetu po Petru Krčálovi,“ řekl Hamáček.

Krčál bakalářskou práci obhajoval v květnu 2007 na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Specializovaný program v práci nalezl podobnosti ve 14 procentech textu, napsal Seznam. Odhalené pasáže se týkaly zejména neocitovaných odstavců z odborných knih, které tak autor v práci nepřímo vydával za svoje vlastní formulace. Podobných, téměř shodných či zcela shodných pasáží je v Krčálově bakalářské práci ve skutečnosti mnohonásobně více, uvedl server.

Podle Andreje Babiše byla Krčálova rezignace jediným možným řešením. „Výběr nástupce nechám na ČSSD. Pokud na MPSV přijde paní Maláčová, její studium v zahraničí bude určitě ve vládě plus,“ uvedl Babiš.

Babiš ocenil, že Hamáček situaci kolem Krčála vyřešil rychle. Doufá, že podobné problémy nebude muset vláda v dohledné době znovu řešit. Odmítl prohlášení opozičních politiků, že je za personální výměnu osobně odpovědný. „Já jsem univerzální pachatel. Takový hloupý komentář, jak to mám komentovat? Všichni vědí, že to byla nominace ČSSD a že si do nominací nemluvíme,“ uvedl.

Kalousek: Krčál odešel důstojně

Podle politiků z ostatních stran odešel Krčál s důstojností a včas.

„Jsou lidé, kteří odstupují ze svých funkcí při pouhém podezření a jsou lidé, kteří neustále tvrdí, že všechno je kampaň a že to je na ně nastrčeno,“ konstatoval předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Za větší problém než personálie považuje to, že se vláda opírá o hlasy KSČM.

„Je to rozhodnutí, které je odpovědné vůči vládě i vůči sociální demokracii, aby nepoškozoval vlastní politickou stranu,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Dodal, že rozhodnutí považuje za „včasné“.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že Krčálovo odstoupení dokazuje personální vyprázdněnost vlády i neschopnost Babiše a ČSSD dosadit do čela důležitých resortů kompetentní osoby. „Plagiátorství je velký politický problém politiků, kteří své tituly získávali spíše pro formu a je na místě, že ministr Krčál svou funkci složil,“ řekl Bartoš.

Předseda SPD Okamura změnu označil za neuvěřitelnou Babišovu blamáž. „Další ministr jeho vlády po několika dnech rezignoval pro podvody a nekompetentnost. To je ta vláda odborníků, kterou sliboval Andrej Babiš? Zklamal na celé čáře, nemá odborníky, není schopen vést Českou republiku, ani domluvit složení vlády,“ uvedl.

Šéf sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek ocenil styl, se kterým se Krčál k situaci postavil. „Dlužno uznat, že Petr Krčál vystoupil důstojně. Přeji mu hodně štěstí a úspěchů v dalším životě,“ komentoval Krčálův odchod na twitteru.

Jana Maláčová (37)
Vzdělání: magisterský obor politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem (2002 až 2007); magisterský obor politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole (2014 až 2016)
Současná pozice: ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na ministerstvu práce a sociálních věcí (od června 2015)
Kariéra: analytička fondů EU na ministerstvu pro místní rozvoj (listopad 2007 až prosinec 2011); zástupkyně při Evropském parlamentu v Kanceláři Senátu České republiky (leden 2012 až duben 2014); vedoucí oddělení institucionální komunikace EU na Úřadu vlády (květen 2014 až červen 2015)

Čtěte více o případu Taťány Malé:

Malá plagiátorství odmítá: Shodné stránky v diplomkách nejsou

Pokud se prokáže, že Malá opisovala, měla by odstoupit, oznámil Babiš

Komentář: Tajemství malé údernice

Budoucí ministryně Malá: Výrok o Babišově stíhání měl vyvolat debatu o imunitě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?