Menu Zavřít

Severokorejci potvrdili, že odpálili raketu středního doletu Hwasong-12, OSN to odsoudila

30. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Severní Korea dnes potvrdila, že při svém posledním pokusu v noci na úterý odpálila balistickou raketu středního doletu Hwasong-12. Podle severokorejské oficiální agentury KCNA to učinila v reakci na společné cvičení armád Spojených států a Jižní Koreje.

Severní Korea pohrozila před týdnem „nelítostnou odplatou“ za americko-jihokorejské vojenské cvičení, které Soul a Washington vedou do čtvrtka.

Podle KCNA odpálení sledoval severokorejský vůdce Kim Čong-un, který vyjádřil uspokojení nad úspěšnosti testu. Zároveň upozornil, že Severní Korea vypustí další rakety do Tichomoří v brzké budoucnosti.

Poslední střela letěla nad Japonskem u příležitosti 107. výročí oficiální anexe Korejského poloostrova Tokiem. Japonská okupace pak trvala do konce druhé světové války. Odpálení rakety bylo podle KCNA projevem „hořkosti korejského lidu nad krutostí obyvatel japonských ostrovů“.

Americké ministerstvo obrany v úterý také potvrdilo, že vystřelená raketa byla středního doletu. Zároveň uvedlo, že nepředstavovala žádné ohrožení ani pro kontinentální Spojené státy, ani pro tichomořský ostrov Guam, který je pod americkou správou. Pchjongjang předtím vyhrožoval, že Guam napadne.

V New Yorku dnes kvůli zkoušce rakety mimořádně zasedá Rada bezpečnosti OSN. „Není vhodná chvíle ukazovat slabost,“ zdůraznila zástupkyně Francie Anne Gueguenová. Britský velvyslanec při OSN Matthew Rycroft zdůraznil, že je Severní Koreu zapotřebí odsoudit.

Rada bezpečnosti OSN odpálení rakety jednomyslně odsoudila

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně v noci na dnešek odsoudila nejnovější odpálení severokorejské rakety do Tichého oceánu. Novým sankcemi v textu vypracovaném Spojenými státy ale už Pchjongjangu nepohrozila.

Vypuštění rakety středního doletu, která přeletěla Japonsko, označila rada za „pobuřující“ hrozbu. Zároveň vyzvala Pchjongjang, aby ustal v dalších raketových pokusech a vzdal se také svých jaderných zbraní a jejich dalšího vývoje.


Korejský hlavolam. Jaderný despota je pro Američany jen část problému

 Kim Čong-un


Ve svém prohlášení 15členná bezpečnostní rada uvedla, že je zcela nezbytné, aby Severní Korea přijala okamžité a konkrétní kroky ke snížení napětí. Sama se zavázala k „mírovému, diplomatickému a politickému řešení“. Ostatní státy světa vyzvala, aby uplatňovaly dosavadní sankce.

Členové RB OSN s právem veta, tedy Rusko a Čína, tradičně odmítají podporovat další sankce, když Severní Korea nepoužije při svých zkouškách raketu dlouhého doletu či jadernou bombu.

Rada naposledy jednomyslně schválila návrh Spojených států na uvalení nových tvrdých sankcí na Severní Koreu 5. srpna poté, co Severní Korea vyzkoušela dvě mezikontinentální rakety. Na základě těchto dosud nejtvrdších sankcí může Pchjongjang přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu.

BRAND24

Srpnová rezoluce byla už osmým takovým dokumentem, který RB OSN přijala od roku 2006 v souvislosti se severokorejskými jadernými a raketovými testy. Žádaný účinek ale neměla žádná z nich.

Dále čtěte:

Vědci uklidňují svět: Kim rakety nevyvíjí, jen straší cizí technikou

Kam dopadne příští atomovka? V posledních letech se scénáře mění

Moskva nepodpoří ekonomické udušení KLDR, vzkazuje Lavrov

Strach ze sousedů? Vyřeší to jaderné zbraně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).