Menu Zavřít

Severní Korea je atomovou mocností. Špioni se dohadují, jak silnou

3. 4. 2017
Autor: čtk

Atomový program Severní Koreje se těžko kontroluje. Země je téměř hermeticky uzavřena, přístup nemají ani inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Jisté je, že země jaderné i raketové testy zdokonaluje a je pouze otázkou času, kdy bude moci ohrozit i území Spojených států.

Až dvacet jaderných hlavic může nyní vyrobit severokorejský režim pod vedením Kim Čong-una. Odhadují to tajné služby a experti na jadernou bezpečnost. Nyní se vědci i špioni dohadují, jak daleko je raketový program, který může jaderné hlavice nést.

Před několika lety byl jaderný program země vysmíván, nyní představuje globální hrozbu, napsal týdeník Die Zeit. Měření po jaderných testech ukazují, že výhrůžky Kim Čong-una se opírají o reálné možnosti.

Geologové, seismologové a odborníci na výzkum atmosféry se snaží na základě analýzy dat včetně satelitních snímků odhadnout, v jaké fázi se jaderný a raketový program nachází.

Kim Čong-un fakticky vládne od smrti svého otce Kim Čong-ila v prosinci 2011. Země první test jaderných zbraní uskutečnila v roce 2006. Následovaly pokusné výbuchy v roce 2009 a 2013.


Jak vypadá režim Kim Čong-una? Čtěte více:

Kim a jeho parta. Je Kim Čong-un nepříčetný?  Kim Čong-un


Loni KLDR provedla další dva testy, výbuchy byly historicky nejsilnější. Měřící stanice v Jižní Koreji, Číně, Japonsku a Rusku zaznamenaly otřesy o síle mezi 4,7 a 5,3 Richterovy stupnice.

„Jedná se nejméně o sílu od 0,5 kilotuny po 7, ale i 20 kilotun. To je až na úrovni výbuchu v Hirošimě,“ uvedl expert na zbrojení Götz Neuneck.

Jak ničivé bomby jsou, se snaží zjistit zejména okolní státy, které jsou jaderným programem ohroženy. Přitom podle Smlouvy o nešíření jaderných zbraní z roku 1970 může jaderné zbraně vyvíjet pouze pět zemí. Spojené státy, Rusko, Francie, Velká Británie a Čína.

Severokorejské testy se uskutečňují až v kilometrové hloubce, proto je obtížné z okolních měřicích stanic získat aktuální představu, jak daleko jaderný program pokročil. Záleží také na štěstí a počasí během testu, aby bylo možné změřit jaderný materiál, který se uvolnil do atmosféry, napsal německý týdeník. V prvních testech z roku 2006 byla prokázána přítomnost plutonia.

Zpravodajské služby Spojených států a Jižní Koreje uvedly, že totalitní země má dostatek materiálu pro výrobu dvaceti atomových hlavic. Disponuje 758 kilogramy obohaceného uranu a 54 kilogramy plutonia.

Plutonium a jaderná puma
Plutonium je od 40. let 20. století nejvíce vyráběným umělým prvkem a to především proto, že izotop 239Pu je vhodný pro výrobu atomové bomby. Stejně jako v případě 235U dochází při nahromadění větších kvant čistého izotopu k nastartování řetězové štěpné reakce, kdy po rozpadu jednoho atomového jádra vznikají obvykle tři neutrony, které působí rozpady dalších okolních jader a rozpad se nekontrolovaně rozrůstá.

Kritické množství čistého kovového plutonia 239Pu je přibližně 10,5 kg, s použitím neutronového odražeče lze toto množství snížit až kolem 2,5 kg. Plutoniová jaderná puma má sílu výbuchu přibližně 20 kilotun TNT na každý kilogram rozštěpeného plutonia.

Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Plutonium

Cílem testů je zdokonalit techniku natolik, aby byly rakety schopné zasáhnout vzdálené cíle s co nejmenší jadernou hlavicí. Je jen otázkou času, kdy nebudou ohrožovat Japonsko, ale i území Spojených států, odhadují vědci i zpravodajci.

Kdy přesně to může být, není jasné. Evidentní je jen to, že KLDR je již nyní z vojenského hlediska atomovou velmocí.

Jejího arzenálu se obává i prezident USA Donald Trump. Před schůzkou s čínským protějškem Si Ťin-pchingem, která je naplánována na 6. a 7. dubna v rezortu Mar-a-Lago na Floridě, Trump varoval, že Spojené státy budou jednat případně i bez spolupráce s Čínou.

„Pokud Čína nebude řešit problém se Severní Koreou, my budeme. To je vše, co vám řeknu,“ sdělil pro Financial Times americký prezident.

Trump tvrdí, že společný tlak Číny a Spojených států na Kim Čong-una může být pro obě země prospěšná. Peking je stále hlavním obchodním partnerem Pchjongjangu s více než 90procentním podílem, uvedla agentura Bloomberg.

Americký senátor John McCain prohlásil, že Čína by dokázala zastavit ekonomiku KLDR během jediného týdne.

BRAND24

Dále čtěte:

Došla nám s KLDR trpělivost, prohlásil Tillerson. Připustil i vojenskou akci

Severní Korea vypálila rakety. Dopadly až do výlučné zóny Japonska

Severokorejský diktátor Kim Čong-un v japonské televizi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).