Menu Zavřít

Sejměte je všechny! S Trumpovým ministrem obrany si nezahrávejte

2. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Generál námořní pěchoty ve výslužbě James Mattis, kterého si Donald Trump vybral jako ministra obrany, vystudoval historii a je údajně největším čtenářem v americké armádě, salónním intelektuálem ale ani náhodou.

Říkají mu „chaos“ (podle jeho kódového označení) anebo také „mnich válečník“ (James Mattis je i v 66 letech svobodný a bezdětný). Do kláštera by ale podle svých slov nešel. Alespoň ne, dokud tam nebude „pivo a pár pěkných děvčat“, zažertoval jednou pro média.

Od chvíle, kdy o něm Donald Trump začal hlasitě uvažovat jako o vhodném adeptovi na křeslo ministra obrany, mu ale nikdo neřekne jinak než „Mad Dog“ (šílený pes), tedy přezdívkou, kterou si generál vysloužil v roce 2004 během bitvy u irácké Fallúdži.

Mattis je vysloužilý mariňák a ti se v US Army těší prestiži. Námořní pěchota jde tradičně do akce jako první a Mattis sám je veteránem operací z Iráku (Pouštní bouře) i Afghánistánu (Trvalá svoboda, kterou odstartoval po pádu dvojčat George Bush jr.). Mezi lety 2010 a 2013 velel americkým ozbrojeným silám na Blízkém východě a v Severní Africe.

Záložní plán? Sejmout je všechny....

Mezi mariňáky platí „šílený pes“ za legendu. Jeho vojáci si ho údajně cení pro přímost a rovnocenný přístup. Svou image válečníka zajímajícího se o kodex bushido zdatně přiživuje i svými motivačními citáty za hranicemi politické korektnosti, které tu více či méně rozjitřily americká média.


O Mattisově jmenování ministrem obrany USA čtěte více:

Novým Šéfem americké obrany je „šílený pes" Mattis


„Buďte slušní, buďte profesionální. Vždycky ale mějte záložní plán, jak je případně sejmout všechny,“ poradil údajně svým podřízeným během jedné z návštěv v roce 2003 v Iráku. V případě městského konfliktu, ve kterém je možné v souladu s pravidly gerilového boje pro útočníka splynout v davu civilistů, se jednalo o radu placenou zlatem.

„Na světě je pár s_ _čů, které je potřeba zastřelit,“ počastoval Mattis zhruba dvě stě přítomných mariňáků. „Ve válce existují lovci a oběti. O tom, kterými z těch dvou jste, rozhodne vaše disciplína,“ dodal.

Porážka? To slovo neznám

A respekt Mattis mariňákům oplácí. „Mariňáci nedokážou slovo porážka ani vyslovit,“ zmínil se o nich. „Voják námořní pěchoty je nejlepší kámoš, ale ten nejhorší nepřítel. Přesvědčte je o tom,“ informoval příslušníky amerických bezpečnostních sil během jednoho ze svých vystoupení Mattis.

Co ještě řekl svým svěřencům „šílený pes“ Mattis
„Zapojte mozek předtím, než zapojíte zbraň.“

„Přišel jsem v míru a nevzal jsem si sebou dělostřelectvo. Ale pokud mě nas_ _ _te, zabiju vás všechny.“

Zdroj: http://taskandpurpose.com/

Je ale Mattis skutečně šíleným psem věrným své přezdívce a zeleným mozkem, který se, jak sám naznačil, raduje v dešti kulek, že ho žádná nezasáhla, protože právě to je podle něj to „největší potěšení“?

Jeho osobní názory v klíčových otázkách naznačují, že tak horké to asi nebude, přihlédneme-li například k tomu, jak se staví k Trumpem propagovanému opětovnému zavedení kontroverzního „waterboardingu“.

BRAND24

„Dejte mi cigarety a pár piv a budu mít při výslechu lepší výsledky, než má mučení,“ sdělil prý Mattis Trumpovi k otázce používání waterboardingu. Novopečeného prezidenta Trumpa prý tato jednoduchá slova zasáhla tak, že o nich začal přemýšlet.

„Neříkám, že mne přesvědčil. Podívejte se, máme tady lidi, kteří druhým usekávají hlavy a topí je v železných klecích, a my je ani nemůžeme podrobit waterboardingu?,“ sdělil Trump serveru CNN. Nicméně dodal, že na něj Matissova odpověď učinila výrazný dojem.

Přečtěte si, koho si Donald Trump zvolil na post ministra financí:

Trumpovým ministrem financí bude investor, který financoval Avatara

Trumpův horký kandidát na ministra financí bývalý bankéř Steven Mnuchin vchází do výtahu v Trump Tower.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).