Menu Zavřít

Šéfka Fedu: Sazby zvýšíme, načasování je ale nejisté

6. 6. 2016
Autor: ČTK

Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová předpokládá další zvýšení úrokových sazeb, jeho načasování je ale nejisté. Pozitivní vývoj v ekonomice však převažuje nad zápory i přes to, že poslední údaje z trhu práce byly zklamáním. Yellenová to řekla v dnešním projevu ve Filadelfii, který byl posledním plánovaným vystoupením kohokoli z vedení Fedu před zasedáním jeho měnového výboru příští týden.

„Pokud budou nové údaje v souladu s trendem zlepšování na trhu práce a přibližováním inflace k našemu dvouprocentnímu cíli, což také očekávám, bude zřejmě další zvyšování sazby na federální fondy přiměřené a bude nejvhodnější z hlediska plnění a udržení těchto cílů,“ citovala Yellenovou agentura Reuters.

Yellenová však z této věty podle AP vypustila časovou konkretizaci „v příštích měsících“, která tam byla v jejím projevu z konce května. To naznačilo zvýšenou nejistotu ohledně toho, kdy Fed k tomuto kroku přistoupí.

Fed zvýšil základní úrok, takzvanou sazbu na federální fondy, loni v prosinci poprvé z rekordního minima těsně nad nulou, na němž ji udržoval od konce roku 2008. Na tento krok však už zatím dál nenavázal.

Situace na americkém trhu práce je celkově „docela pozitivní“, řekla Yellenová. Páteční velmi slabé údaje o tvorbě pracovních míst jsou však důvodem k pozornému sledování tohoto sektoru, dodala.

Přečtěte si komentář Vladana Gallistla k měnové politice v USA:

Americká centrální banka Fed vládne všem

Vladan Gallistl

Celkově působil projev šéfky Fedu optimisticky. Yellenová předložila seznam čtyř hlavních rizik, jimž ekonomika čelí - pomalejší růst poptávky a produktivity, přetrvání nízké inflace a rizika zahraničního vývoje - žádné z nich však podle ní není až tak vážné. „Očekávám, že bude pokračovat ekonomická expanze s dalším zlepšováním trhu práce a umírněným růstem HDP,“ uvedla šéfka Fedu.

BRAND24

Projev Yellenové se na trzích pozorně sledoval, zejména kvůli páteční statistické zprávě, která ukázala, že minulý měsíc se v americké ekonomice prudce snížila tvorba nových pracovních míst. Američtí zaměstnavatelé v květnu vytvořili jen asi 38 tisíc míst, což bylo nejméně za posledních téměř šest let. Vrhlo to nové pochybnosti na to, zda Fed bude v nejbližších měsících ochoten přistoupit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, jak jeho činitelé minulý měsíc naznačovali. Finanční trhy po zprávě přestaly sázet na zvýšení úroků tento měsíc a začaly se zaměřovat na podzimní měsíce.

Americká ekonomika zpomalila v prvním čtvrtletí celoročně přepočtený růst na 0,8 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za poslední rok. V předešlém kvartálu rostla ekonomika o 1,4 procenta, výrazně pod loňským celoročním tempem 2,4 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).