Menu Zavřít

Šéf Svobodných Mach končí v Evropském parlamentu. Nahradí ho zřejmě Payne

29. 8. 2017
Autor: čtk

Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach končí v Evropském parlamentu. Důvody sdělí veřejnosti ve středu na tiskové konferenci. Jeho nástupcem se podle všeho stane Jiří Payne, někdejší poradce prezidenta Václava Klause.

„Potvrzuji, že to je pravda. Rezignuji a můj mandát končí koncem srpna, 31. srpna,“ řekl dnes Mach. Důvody chce oznámit ve středu ve 13:00 na tiskové konferenci. Své rozhodnutí podle deníku Blesk naznačil už koncem loňského roku s tím, že se chce věnovat kampani před sněmovními volbami.

Svobodní zatím do českého Parlamentu nepronikli, při minulých sněmovních volbách získali zhruba 2,5 procenta hlasů. Podobný výsledek jim zatím vesměs přisuzovaly i letošní průzkumy, které jim dávaly jen teoretické šance na překročení pětiprocentní hranice pro vstup do dolní komory parlamentu.

Mach se označuje za klasického liberála, hlásí se k pravici a je hlasitým kritikem EU. Prosazuje vystoupení Česka z EU, staví se proti státnímu přerozdělování, požaduje postupné zrušení daně z příjmů nebo privatizaci státních firem.

Dvaačtyřicetiletý Mach je druhým českým europoslancem, který se rozhodl z Evropského parlamentu odejít. V roce 2013 rezignoval komunistický europoslanec Vladimír Remek, aby mohl být velvyslancem v Moskvě. Mandát nedokončili z důvodu úmrtí Miloslav Ransdorf (KSČM) a Jiří Havel (ČSSD).

Macha s největší pravděpodobností vystřídá dvojka na kandidátce Svobodných v posledních eurovolbách Jiří Payne, někdejší politik ODS a poradce prezidenta Václava Klause. Také on nejspíš bude, stejně jako Mach, v EP členem ostře protiunijní frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD).

BRAND24

Přečtěte si také:

Nad očekávání. Průmyslová výroba v eurozóně vzrostla o 1,3 procenta

Evropská centrální banka: Euro dál ztrácí půdu pod nohama jako mezinárodní měna

Telička se do kampaně ANO nezapojí. Nebyl osloven

 Kandidát hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Pavel Telička


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).