Menu Zavřít

Šéf protokolu Forejt rezignoval, potvrdil Hrad

6. 12. 2016
Autor: ČTK

Ředitel protokolu Pražského hradu Jindřich Forejt se vzdal z osobních a zdravotních důvodů svého místa. Skončí ke konci roku, uvedl mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Žádosti Forejta o rozvázání pracovního poměru bylo podle něj vyhověno. Šéf protokolu patřil k blízkým spolupracovníkům prezidenta Miloše Zemana. Jeho místo zatím obsazeno nebylo, nikdo ani nebyl pověřen řízením odboru.

O konci Forejta se spekulovalo od konce minulého týdne, kdy mu podle médií byla na Hradě zapečetěna kancelář. Vedení Pražského hradu ale záležitost nekomentovalo s tím, že jde pouze o spekulace.

Hradní protokol byl v poslední době spojen s několika spornými situacemi. Musel vysvětlovat pozdní příjezd Zemana na pohřeb slovenského prezidenta Michala Kováče nebo kauzu s neudělením vyznamenání pamětníku židovského holokaustu Jiřímu Bradymu. Na základě informace z hradního protokolu také Zeman nepravdivě obvinil amerického velvyslance Andrewa Schapira z neúčasti na udílení státních vyznamenání 28. října.

Média také upozornila na existenci kompromitujícího videa, na kterém je údajně Forejt zachycen. Server Hlídací pes z nahrávky publikoval několik fotografií, celé video zveřejnit odmítl. Autentičnost záběrů se nepodařilo ověřit. Oslovena byla i další média, že mohou záběry koupit, uvedl například Český rozhlas nebo server Echo24.

Politici napříč stranami se k Forejtovu odchodu stavěli zdrženlivě. Jeho konec buď odmítali komentovat, případně kritizovali jiná bezpečnostní rizika, která podle nich na Hradě existují, konkrétně chybějící bezpečnostní prověrku prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Upozornili na to například místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová nebo poslanec ODS Bohuslav Svoboda.

Kdo a kdy Forejta nahradí, není jasné. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář řekl, že bude jednat s někdejším hradním protokolářem Miroslavem Sklenářem o možné „částečné spolupráci“ v rámci hradního protokolu. Nemyslí si ale, že by Sklenáře jmenoval přímo ředitelem hradního protokolu. Mynář zároveň řekl, že byl podle něj odbor protokolu Forejtem po celou dobu „velmi dobře veden“ a zbylí pracovníci odboru nyní zvládnou bez problémů po nějakou dobu zajišťovat jeho chod. On tak prý není pod tlakem, aby musel být rychle jmenován nebo sháněn Forejtův nástupce. Podle Ovčáčka nebyl nikdo vedením tohoto odboru pověřen.

Konec Forejta ve funkci nechtěl Mynář příliš komentovat. „Je to jeho rozhodnutí, my to respektujeme, já jsem mu v tomto vyšel vstříc a myslím si, že to není potřeba dále komentovat,“ poznamenal.

BRAND24

Budoucnost Forejta zůstává nejasná. Dlouholetý ředitel protokolu je nadále zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí, kterým se stal kvůli budoucí kariéře v diplomatických službách. Má takzvané služební neplacené volno a pokud o to požádá, má nárok na pozici odpovídající jeho kvalifikaci, řekla dnes Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Prezident Miloš Zeman už dříve otevřeně hovořil o tom, že Forejt se má stát velvyslancem ve Vatikánu. Vláda už měla jeho vyslání do Vatikánu schválit. Není ale jisté, že získá svolení vatikánské strany.

Podle dostupných informací Forejt nedokončil vysokou školu, ovládá němčinu, angličtinu, francouzštinu, ruštinu a učí se italštinu. V protokolu prezidentské kanceláře byl zaměstnán od roku 2002, od roku 2004 odbor řídil.

Čtěte dále:

Zemanovi věří nejméně lidí za poslední rok. Kvůli kauze Brady

Velitel Hradní stráže Prskavec skončil. Na Hradě se neohřál ani rok

Aktivista vymohl z Hradu údaje o platech Mynáře, Forejta a Ovčáčka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).